První hraný film natočený ve vesmíru. Chystají ho Tom Cruise s Elonem Muskem

Reuters Kultura Reuters, Kultura
6. 5. 2020 6:30
Hvězda akčních filmů Tom Cruise pracuje na snímku, který se bude natáčet v kosmu. V noci na středu to oznámil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku známý pod zkratkou NASA.
Film by měl být natočen na Mezinárodní vesmírné stanici.
Film by měl být natočen na Mezinárodní vesmírné stanici. | Foto: NASA

"Těšíme se na spolupráci s Tomem Cruisem na filmu natočeném na palubě Mezinárodní vesmírné stanice," napsal na Twitteru Jim Bridenstine, ředitel NASA. "Potřebujeme populární média k tomu, abychom inspirovali další generaci inženýrů a vědců, a proměnili tak ambiciózní plány NASA ve skutečnost," dodal.

Bridenstine náplň filmu blíž neupřesnil. Hollywoodský časopis Deadline.com následně napsal, že Cruise na prvním celovečerním hraném filmu natáčeném v kosmu pracuje s Elonem Muskem, zakladatelem kosmické společnosti SpaceX a šéfem automobilky Tesla.

Firma SpaceX v únoru oznámila, že koncem letošního roku nebo začátkem roku 2021 na oběžnou dráhu vyšle čtyři soukromé pasažéry v lodi Crew Dragon. Ta již koncem tohoto května dopraví astronauty z NASA právě na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde by se podle serveru měl natáčet i snímek s Cruisem.

Podle Deadline.com je film teprve v rané přípravné fázi a nejedná se o další díl Mission: Impossible ani projekt zavedeného hollywoodského studia. Cruisův agent se k věci nevyjádřil.

Sedmapadesátiletý herec, který je od 90. let minulého století spojen s akční ságou Mission: Impossible, proslul odvážnými kaskadérskými kousky.

Tom Cruise při natáčení Mission: Impossible - Národu grázlů.
Tom Cruise při natáčení Mission: Impossible - Národu grázlů. | Foto: Paramount

Například pro letošní plánované pokračování filmu Top Gun: Maverick skutečně pilotoval nadzvukovou stíhačku, před pěti lety se při natáčení Mission: Impossible - Národu grázlů nechal připoutat ke startujícímu letadlu Airbus A400 a ve čtvrtém díle Mission: Impossible - Ghost Protocol pro změnu šplhal po dubajském Burdž Chalífa, nejvyšším mrakodrapu světa.

"Zřejmě nejriskantnější kaskadérský kousek v historii tehdy padesátiletý Cruise provedl sám, bez jištění bezpečnostních sítí či pomoci dvojníků. Milovník hazardních činů tak vytvořil jeden z nejzávratnějších a nejopojnějších záběrů v dějinách akční kinematografie," napsal filmový kritik Vít Schmarc v Hospodářských novinách.

"I když Jackiemu Chanovi by se to možná nelíbilo, nepamatujeme herce, který by sám sebe ohrožoval tak často jako Cruise jen proto, aby natáčené scény byly co nejrealističtější," doplňuje teď server Deadline.com. Podle dalšího oborového časopisu Variety.com jsou Cruisovy kaskadérské kousky "bojem proti pohasínání jeho hvězdné svatozáře, ale také smrti hereckých hvězd jako takových".

Americká CNN připomíná, že na Mezinárodní vesmírné stanici byl už roku 2002 natočen dokumentární film Space Station 3D, jejž namluvil právě Cruise. Vesmírný turista a syn astronauta Richard Garriott zase pro svůj osmiminutový snímek Apogee of Fear z roku 2012 rovněž pořídil záběry v kosmu.

Natáčení sedmého dílu Mission: Impossible bylo v únoru odloženo kvůli pandemii koronaviru.

Herci v kokpitu nadzvukového letadla: Nic podobného tu ještě nebylo, říká producent | Video: Paramount Pictures
 

Právě se děje

Další zprávy