Rytíř, podle kterého se jmenuje věž na Hradě. Ostravské divadlo uvádí Smetanovu operu

ČTK ČTK
22. 6. 2023 17:30
Poslední premiérou sezony v Národním divadle moravskoslezském se stane Dalibor od Bedřicha Smetany. Příběh o českém rytíři Daliborovi z Kozojed, jenž se v 15. století pomstí za vraždu přítele přepadením hradu a kvůli tomu je uvězněn na doživotí ve věži Pražského hradu, má premiéry tento čtvrtek a znovu v sobotu v ostravském Divadle Antonína Dvořáka.
Uprostřed je Tomáš Juhás jako Dalibor, vpravo pak Kateřina Hebelková coby Milada.
Uprostřed je Tomáš Juhás jako Dalibor, vpravo pak Kateřina Hebelková coby Milada. | Foto: ČTK

Operu nastudoval dirigent Robert Jindra, režíruje Martin Otava. Nejbližší reprízy následují 13. a 22. září.

"Dalibor je zároveň poslední Smetanovou operou do mozaiky osmi jeho dokončených opusů před souborným uvedením v příštím roce," připomíná mluvčí divadla Šárka Swiderová nadcházející jubileum. Příští rok uplyne 200 let od Smetanova narození a 140 roků od jeho smrti.

Také u této příležitosti se koná takzvaný Rok české hudby. V březnu a květnu 2024 v jeho rámci ostravské divadlo představí všech osm Smetanových dokončených oper ve dvou blocích. "Tři budou mít obnovené premiéry na podzim a v zimě, čtyři včetně Dalibora jsou na repertoáru a slavnostní Libuši budou moci ostravští diváci slyšet a vidět jen dvakrát v koncertní podobě," upřesňuje Swiderová.

Opera Dalibor byla prvně uvedena roku 1868 v pražském Novoměstském divadle při příležitosti položení základního kamene Národního divadla. Publikum ji příliš nadšeně nepřijalo. Dnes však Dalibor s Prodanou nevěstou patří k nejhranějším Smetanovým operám v zahraničí. O popularitu se mimo jiné trvale stará Daliborka, tedy válcová pevnostní věž postavená roku 1496 za vlády Vladislava Jagellonského na Pražském hradě. Pojmenovaná je podle prvního vězně drženého ve zdejším žaláři: Dalibora z Kozojed.

Dle dirigenta Jindry se tvorba Bedřicha Smetany pomalu začíná vytrácet z jevišť. "Na inscenátory, dirigenty i pěvce klade nemalé nároky. Také hledání správného klíče k dnešnímu výkladu Smetanových oper, tak silně spojených s dlouholetou interpretační tradicí, v mnoha případech režiséry a dirigenty spíše odrazuje," uvažuje dirigent, podle nějž je Dalibor uváděn méně, než by zasluhoval.

Jako Dalibor se ostravským divákům představí Luciano Mastro a Tomáš Juhás, v roli Milady alternují Jolana Fogašová a Kateřina Hebelková. "Milada a Dalibor jsou skutečně vrcholové party, a to nejen co se pěvecké techniky týče, ale také v ohledech dynamické flexibility a vytvoření psychologie postav," doplňuje dirigent.

Jindra v letech 2010 až 2015 šéfoval ostravské opeře, byl tak u zrodu projektu smetanovského operního cyklu plánovaného na rok 2024. "Nápad uvést všech osm Smetanových dokončených oper v Ostravě vznikl právě v době mého nástupu na pozici hudebního ředitele opery. Tak významné jubileum, jako je 200 let od narození klíčového skladatele a osobnosti české hudby, k tomu přímo vybízí," dodává Robert Jindra. Diváci se příští rok mohou těšit i na jeho koncertní nastudování slavnostní opery Libuše s Janáčkovou filharmonií Ostravak. Současný Dalibor je jinak již čtrnáctou inscenací této opery v historii Národního divadla moravskoslezského.

Video: Davy lze zblbnout během chvilky, varuje Vojtěch Dyk

"Kvůli sociálním sítím dokážete během chvilky zblbnout davy," říká herec a zpěvák Vojtěch Dyk v rozhovoru s Lindou Bartošovou. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy