Oni nesnesou svobodu, říká šéf Slovenského národního divadla. Odvolala ho ministryně

ČTK ČTK
6. 8. 2024 16:55
Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová odvolala šéfa Slovenského národního divadla Mateje Drličku. Odvolací dekret mu v úterý ráno domů donesla úřednice ministerstva v doprovodu dvou členů ochranky.
Matej Drlička byl z čela Slovenského národního divadla poprvé odvolán v roce 2022 (na snímku).
Matej Drlička byl z čela Slovenského národního divadla poprvé odvolán v roce 2022 (na snímku). | Foto: Profimedia.cz

Drlička rozhodnutí kritizuje. "Potřebovali ovládnout další instituci, protože to divadlo bylo svobodné, svobodně hovořilo i svým způsobem kritizovalo politické dění. A to je pro ně něco, co je neakceptovatelné. Oni nesnesou kritiku, nesnesou svobodu," řekl slovenskému Denníku N.

Úřad v úterý večer zdůvodnil krok ztrátou důvěry vůči Drličkovi a vymezil se vůči některým jeho postupům, například proti odvolání šéfky baletního souboru Niny Polákové. I tuto záležitost Šimkovičová počítá mezi důvody, proč Drlička musel skončit. Podle ministryně si pletl funkci generálního ředitele národní kulturní instituce s politickým aktivismem. Šimkovičové dále vadí, že v instituci byli místo slovenských operních pěvců angažováni zahraniční umělci. Zmiňuje také pád lustru na pódium během červnového představení opery Čert a Káča od Antonína Dvořáka. Tvrdí, že tento incident ohrozil bezpečnost a poškodil image SND.

Drličky se ihned zastaly Slovenská národní galerie i Slovenské národní muzeum. "Snaha politicky ovládnout kulturní instituce, vzít jim nezávislost a dosadit do nich své lidi je jediné, čeho jsme se od 'ničitelky kultury', paní Šimkovičové zatím dočkali," napsala v reakci Zora Jaurová, poslankyně nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko. Krok ministryně kritizují i další představitelé opozice.

Drlička ve vedení divadla skončil už podruhé. Do funkce nastoupil v roce 2021, rok nato jej poprvé odvolala tehdejší ministryně kultury Natália Milanová v reakci na jeho hanlivá vyjádření o politicích. Vrátil se loni poté, co uspěl ve výběrovém řízení.

Ministryně kultury Šimkovičová, kterou do vlády navrhla nacionalistická Slovenská národní strana, už dříve vzbudila odpor části slovenské kulturní veřejnosti. Její odchod z funkce na jaře žádalo na pětimilionovém Slovensku podpisem petice přes 189 tisíc obyvatel.

Šimkovičová dlouhodobě obhajuje tradiční slovenskou kulturu a vystupuje proti tématům týkajícím se LGBT+ komunity. V květnu opozice ve sněmovně neuspěla s návrhem vyslovit Šimkovičové nedůvěru. Opoziční strany tehdy tvrdily, že ministryně chce mocensky ovládnout kulturní instituce a fondy, které rozdělují peníze na podporu různých projektů a akcí. Ministerstvo kultury pod vedením Šimkovičové mimo jiné prosadilo nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, jehož cílem je podle opozice ovládnutí této stanice současnou vládní mocí.

Video: V Kremlu otevřeli šampaňské. Putin má Slovensko prakticky na talíři, varuje Kňažko (9. 4. 2024)

Bývalý slovenský ministr zahraničí Milan Kňažko letos v dubnu v pořadu Spotlight komentoval tamní prezidentské volby. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy