Petice proti slovenské ministryni kultury Šimkovičové láme rekordy

ČTK ČTK
23. 1. 2024 22:07
Petice proti slovenské ministryni kultury Šimkovičové láme rekordy

Petici za odstoupení slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové už podepsalo přes 174 tisíc lidí. Více než dvojnásobně tak překonala prohlášení žádající odstoupení někdejšího premiéra Igora Matoviče nebo proti povinnému očkování na covid-19. "Ministryni kultury Martině Šimkovičové se po třech měsících ve funkci podařilo zmobilizovat na internetu největší počet Slováků, jaký kdy podporoval nějakou online petici," píše server Aktuality.sk, podle nějž dosud nejvíc, přes 128 tisíc podpisů, na slovenském internetu nasbírala petice upozorňující na klimatické změny.

Premiér Robert Fico ale toto úterý vyjádřil ministryni plnou podporu. Podle něj plní vládní program a není důvod, aby odstupovala. Šimkovičová dle svého mluvčího bere věc na vědomí. "Jsme v demokracii a každý má právo na názor, jakož i na sepisování petice," uvedl její mluvčí Pavol Čorba.

Signatáři vyčítají Šimkovičové absenci odbornosti či zneužívání komunikačních kanálů ministerstva pro šíření diskriminačních nebo homofobních sdělení. Úřad nedávno vypsal na sociálních sítích anketu, zda má podporovat kulturní dědictví, nebo akce LGBT+ komunity. Šimkovičová také odmítla schválit rozpočet bratislavské galerie Kunsthalle, což vyústilo v rezignaci jejího ředitele Jena Kratochvila. Už v listopadu ministryně přesunula peníze určené na boj proti dezinformacím na opravu střechy Slovenské filharmonie. Nejnověji pak obnovila kulturní výměnu s Ruskem a Běloruskem, kterou předešlá vláda utnula po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

 

Právě se děje

Další zprávy