Buď památky, nebo LGBT. Slovenské ministerstvo kultury nechává lidi hlasovat v anketě

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 1. 2024 17:40
Slovenské ministerstvo kultury se v nové anketě na sociálních sítích ptá, zda má podporovat kulturní dědictví, nebo akce LGBT+ komunity. Právě na nich chce úřad po návratu Roberta Fica k moci šetřit. Postup vzbuzuje kritiku ze strany opozice i nevládního sektoru.
Martina Šimkovičová je od podzimu ministryní kultury v nové slovenské vládě premiéra Roberta Fica.
Martina Šimkovičová je od podzimu ministryní kultury v nové slovenské vládě premiéra Roberta Fica. | Foto: TASR / Profimedia.cz

Nová slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová, která se funkce ujala v říjnu, už dříve kritizovala liberály a obvinila je například z pochmurného způsobu života.

Nyní její ministerstvo vybídlo veřejnost, aby se zapojilo do debaty o tom, zda má úřad ze svých omezených zdrojů podporovat obnovu kulturních památek, zachování kulturního dědictví a uměleckou obec, nebo podpořit LGBT+ akce, "kde se nezletilé děti mají učit, jak se předvádět na sexuální show, duhové průvody, kde se polonazí lidí předvádějí na náměstích".

Anketu kritizuje nejsilnější opoziční hnutí Progresivní Slovensko. "Diskuse o rozdělování financí z dotačních mechanismů v rámci resortu se má vést na příslušných odborných fórech, nikoliv homofobními podjatými pseudoanketami na sociálních sítích," namítá předseda strany Michal Šimečka.

Už před spuštěním hlasování Šimkovičová oznámila, že ministerstvo bude šetřit na podpoře akcí lidí jiné než heterosexuální orientace či školení mládeže a aktivistů v tématech LGBT+. Podobnou činnost ironicky označuje za "umění" s poznámkou, že snad přežije i bez státních dotací. Konkrétně pak ministryně kritizuje aktivity ohledně LGBT+ témat z programu nevládní organizace Saplinq, která se vůči jejím výpadům ohradila.

Šimkovičová, kterou po parlamentních volbách z konce loňského září navrhla do čela ministerstva kultury nacionalistická Slovenská národní strana politika Andreje Danka, již dříve odmítla "progresivní normalizaci" a řekla, že chce návrat k normálnosti. Liberály obviňuje, že společnosti vnucují svůj pochmurný styl chování.

Ministerstvo kultury pod jejím vedením vzbudilo pozornost také v jiných ohledech. Například když už vloni rozhodlo, že peníze vyčleněné na boj proti dezinformacím přesune na opravu střechy Slovenské filharmonie.

Úřad také odmítl schválit rozpočet bratislavské galerie Kunsthalle. V reakci na to čerstvě rezignoval její ředitel Jen Kratochvil, jak informovala agentura TASR. "Aktuální kroky ministerstva kultury jsou z našeho pohledu znepokojivé a máme důvod obávat se o nezávislost a svobodu této národní instituce," napsal Kratochvil. Funkci po něm dočasně převzala ekonomická ředitelka Denisa Zlatá. 

Kurátor a kritik Kratochvil byl ve funkci od února 2021. Podle slovenských médií chce ministerstvo začlenit Kunsthalle pod Slovenskou národní galerii. Kunsthalle podle něj nevyužila svou historickou šanci ohledně programu, očekávání veřejnosti a hospodaření.

 

Právě se děje

Další zprávy