Foto: Noví členové síně slávy. Vystoupili Sheryl Crow, Jimmy Page či Olivia Rodrigo

Foto: Noví členové síně slávy. Vystoupili Sheryl Crow, Jimmy Page či Olivia Rodrigo
Podle agentury AP se letošní ročník nesl ve znamení žen a černošských umělců. Do Rokenrolové síně slávy vstoupili moderátor hudebního pořadu Soul Train Don Cornelius in memoriam, zpěvačky Chaka Khan (na snímku s kolegyní Siou) a Kate Bush, skupina The Spinners nebo DJ Kool Herc.
Z country došlo na devadesátiletého Willieho Nelsona (na snímku), který svou první píseň napsal jako sedmiletý v roce 1940. Doteď je aktivní, předminulý měsíc vydal 74. studiovou desku nazvanou Bluegrass. "Rád bych poděkoval své ženě Annie za to, že mě nechává dělat to, co mám dělat," řekl Nelson.
Ze skupin byli do síně slávy uvedeni Rage Against the Machine, kteří mísí rock s punkem, heavy metalem a rapem. Existují od roku 1991, prodali přes 16 milionů desek. Jejich kytarista Tom Morello (na snímku) vyzval k boji "za spravedlivější svět bez kompromisů a omluv".
Z kytaristů pořadatelé připomněli Linka Wraye, který žil v letech 1929 až 2005. Poctu mu přišel složit devětasedmdesátiletý Jimmy Page z kapely Led Zeppelin. Na svou slavnou dvoukrkou kytaru Gibson virtuózně zahrál jeho instrumentální skladbu Rumble z 50. let, mladším generacím známou z filmu Pulp Fiction. Page, jenž žije v Londýně, vystoupil v zahraničí poprvé od roku 2014.
Foto: ČTK / AP
Kultura AP, Kultura
4. 11. 2023 16:46
Na začátku zazpívaly Sheryl Crow a Olivia Rodrigo, na konci rapovala Missy Elliott. Přes čtyři hodiny trval páteční galavečer, při němž bylo 13 hudebníků či kapel uvedeno do Rokenrolové síně slávy. Záznam ceremoniálu lze také v Česku vidět ve videotéce Disney+.
 

Právě se děje

Další zprávy