Kritizovaná rektorka Akademie výtvarných umění odstoupila, končí i prorektoři

ČTK Kultura ČTK, Kultura
před 2 hodinami
Rektorka Akademie výtvarných umění v Praze Maria Topolčanská, jejíž odchod nedávno požadovala petice podepsaná téměř stovkou umělců, odstoupila z funkce. Nyní zasedá krizový tým, neboť na svých postech skončili i všichni čtyři prorektoři. Škola je tak bez vedení.
Maria Topolčanská vedla Akademii výtvarných umění od roku 2022.
Maria Topolčanská vedla Akademii výtvarných umění od roku 2022. | Foto: ČTK

O situaci s odkazem na kancelář rektorky informoval server iDNES.cz. Podle něj Topolčanská odstoupení z funkce oznámila na jednání akademického senátu. Škola zatím vyjádření neposkytla.

Jedenapadesátiletá česká architektka slovenského původu Maria Topolčanská byla v čele Akademie výtvarných umění od roku 2022. Vystřídala Tomáše Vaňka, který funkci rektora vykonával předešlých osm let a znovu již kandidovat nemohl. Funkční období rektorky mělo trvat do roku 2026.

Letos ji zkritizovala petice, jejíž signatáři žádali výměnu rektorky a restrukturalizaci celé školy, stejně jako změny v Národní galerii a Ceně Jindřicha Chalupeckého. Podpis připojili například bývalý rektor akademie Milan Knížák, sochař Jaroslav Róna, umělec David Černý, režisér Jan Svěrák, architekt Josef Pleskot, malíř Michal Rittstein nebo spisovatel Jáchym Topol. Text zveřejnila Barbora Šlapetová, manželka bývalého pedagoga akademie Lukáše Rittsteina, kterého Topolčanská loni odvolala za pokus o údajný podvod a neetické chování. Na webu petici podepsalo dalších více než 2300 lidí.

Prorektorky a prorektor školy v červnu reagovali s tím, že petice směšuje věcné body s osobními útoky a dezinformacemi. Podle nich se pohled aktuálních studentů školy na svět výrazně liší od generace dnešních padesátníků či šedesátníků podepsaných pod apelem. "Střet starého s novým je v uměleckém světě přirozeným, periodicky se opakujícím úkazem. Specifikem současné situace je pouze fakt, že zde se dříve narození bouří proti mladým, obvykle tomu bývá naopak," uvedli prorektor a prorektorky Jana Bernartová, Anetta Mocha Chisa, Šárka Krtková a Vít Havránek.

Maria Topolčanská dříve pracovala v akademickém výzkumu, na nezávislých vzdělávacích a výstavních projektech, v architektonickém i uměleckém školství nebo v architektonické praxi. Věnovala se zkoumání politického rozměru architektonické praxe či teorii bydlení v současných městech. V roce 2017 začala učit na katedře teorie a dějin umění Akademie výtvarných umění, od roku 2020 byla členkou jejího akademického senátu. Ve funkci chtěla "zlepšit komfort organizace školy, zavést evropské standardy podpory rovnováhy života a práce a zároveň zvýšit vliv vyučujících a studujících na administrativní řízení".

Video: Češi měli šedivý vkus, teď žijeme ve zmatku, říká Najbrt a komentuje i Černého motýly (2. 5. 2024)

Renomovaný grafický designér Aleš Najbrt se v pořadu Spotlight vyjádřil také k projektu Davida Černého pro pražský obchodní dům Máj. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy