Foto: Jak asi dirigoval Dvořák. Dílo před Rudolfinem vytvořila umělá inteligence

Foto: Jak asi dirigoval Dvořák. Dílo před Rudolfinem vytvořila umělá inteligence
Velkoformátové dílo vzniklo za pomoci strojového učení a "malování daty", řekl Anadol. Ještě toto úterý a znovu ve středu jej lze zhlédnout vždy od 10 do 22 hodin. Projekce trvá 16 minut, běží ve smyčce a nejlépe je vidět ze schodů Rudolfina.
Instalace je umístěná u sochy Antonína Dvořáka na náměstí Jana Palacha. Promítá ji za tímto účelem postavená černá krychle měřící deset krát deset metrů. Projekce připomíná pohyblivý obraz, místy přesahující pomyslný rám.
Anadol dílo s kolegy vytvářel déle než rok. Umělou inteligenci seznámili s několika stovkami hodin nahrávek Dvořákových děl a požádali ji, aby se v podobném duchu "zasnila" a vytvořila zvukovou stopu. Ta teď zní před Rudolfinem. Neobsahuje přímo melodie, připomíná jakýsi symfonický ambient, ozvěnu čehosi známého.
Podobným způsobem software zpracoval dostupné fotografie a malby Antonína Dvořáka, dále záznamy míst, kde skladatel působil, či přírody, která jej inspirovala.
Foto: ČTK
Kultura Kultura
12. 9. 2023 8:55
Ještě toto úterý a středu lze před pražským Rudolfinem zdarma vidět šestnáctiminutovou audiovizuální projekci Dvořákovy sny. Umělec Refik Anadol, jenž vystavoval v newyorském Muzeu moderního umění nebo na Benátském bienále, seznámil umělou inteligenci s desítkami hodin nahrávek děl Antonína Dvořáka, jeho fotografiemi i záznamy míst, kde skladatel žil. Software se na základě toho všeho "zasnil".
 

Právě se děje

Další zprávy