První česká sólová violistka Hosprová zazáří v Krumlově

23. 6. 2013 14:52
Na festival v Českém Krumlově přijede violistka Jitka Hosprová
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Sólistka řady českých i světových špičkových orchestrů, která perfektně prezentuje klenoty české violové literatury i světové klasické moderny.

To je Jitka Hosprová, vůbec první česká sólová violistka, která inspirovala celou řadu skladatelů k novým kompozicím pro tento hudební nástroj. 26. července vystoupí v rámci festivalu v Českém Krumlově, kde ji doprovodí Collegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Foto: Supraphon

Narodila se v roce 1975 a už v sedmi letech se začala učit hrát na housle. O sedm let později přesedlala na violu, učil ji Jan Motlík. A tento nástroj dosud neopustila. Vystudovala plzeňskou konzervatoř a pražskou Hudební fakultu AMU, kde se učila u Jana Pěrušky. Už jako studentka si zvykla na mezinárodní úspěchy.

Perfektní hudebnicí odmalička

Když jí bylo osmnáct, vyhrála 1. místo v mezinárodní violové soutěži O cenu Beethovena Hradce v Hradci nad Moravicí a později se stala koncertní mistryní skupiny viol v mezinárodním orchestru Die Junge Österreichische Philharmonie. Pak se začala věnovat sólové dráze, zahrála si se světovými špičkami jako je například legendární violista Luigi Albert Bianchi.

Svoji sólovou hru na violu začala s mistrovským kouskem od Gaspara Strnada z roku 1792, teď ale hraje na violu od českého mistra Petra Zdražila z roku 2010. Působí jako sólistka ve Vídeňském rozhlasovém orchestru ORF, v Orchestre National de Lorraine, v Symfonickém orchetsru hlavního města Prahy FOKu, v Belgické filharmonii, ve France Chmaber Orchestra nebo v Orchestre de Pau, ale vystupuje i v komorních souborech jako je Benewitzovo, Wihanovo nebo Stamicovo kvarteto.

Vystupovala na bezpočtu světových festivalů - na Présences v Grenoblu, Kulturtage v Drážďanech, na Rheingau Sommer u Wiesbadenu, na Pražském jaře i podzimu, Moravském podzimu nebo na festivalu Andrés Bello v Santiago de Chile.

Foto: Supraphon

Pravidelně natáčí pro Český rozhlas, spolupracuje se Supraphonem a Arco Diva, na svých nahrávkách představuje českou i světovou klasickou modernu a má za sebou desítky světových i českých hudebních premiér.

Komorní orchestr jako doprovod

V Českém Krumlově Hosprová vystoupí s Collegiem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jedná se o komorní soubor, který je složený z předních členů Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Praze a který navazuje na úspěšnou éru Pražského kolegia. To v minulosti působilo v Česku, ale i ve Spolkové republice Německo, v Belgii, Rakousku, Itálii nebo v Jugoslávii.

Collegium se znovu zformovalo v roce 1996 a po tříleté pauze pokračovalo v práci započaté Pražským kolegiem. Do povědomí posluchačů se zapsal hlavně svojí spoluprací s předními českými sólisty jako jsou houslisté Bohuslav Matoušek, Jan Mráček, Stanislav Srp, Pavel Hůla, Pavel Eret nebo David Šroubek a sólo trumpetisté Marek Zvolánek nebo Ladislav Rejlek.

Orchestr hraje české i zahraniční autory komorní hudby, ale zaměřuje se i na interpretaci vokálně-instrumentálních děl, která doprovází pěvecké sbory. Koncert společně s Jitkou Hosprovou odehrají v pátek 26. července od půl osmé večer v Maškarním sále v České Krumlově.

Čtěte také
Český Krumlov se vzdal dvou hvězd. Od státu dostal nulu

Krumlov očaruje flamencový mistr Carlos Pinana

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy