Prezident podepsal zákonná pravidla pro veřejné kulturní instituce

ČTK ČTK
28. 8. 2024 10:14
Prezident podepsal zákonná pravidla pro veřejné kulturní instituce

Prezident Petr Pavel podepsal zákonná pravidla umožňující zřízení takzvaných veřejných kulturních institucí. V porovnání s příspěvkovými organizacemi ministerstva kultury, jako jsou Národní divadlo nebo Česká filharmonie, má být jejich výhodou podle vlády mimo jiné možnost dlouhodobého finančního plánování z více zdrojů. Nový model by měl také omezit možnost případných politických zásahů do činnosti instituce. Prezidentovo rozhodnutí ve středu oznámil Hrad.

Zákon s účinností od začátku roku 2025 zakotví nový druh právnické osoby zvaný veřejná kulturní instituce. Ta se stane další možností k nynějším příspěvkovým organizacím, jež nemohou dlouhodobě finančně plánovat, neboť jsou v první řadě závislé na každoročním příspěvku od zřizovatele.

Podle ministra kultury Martina Baxy z ODS bude nová forma vhodná zejména pro větší divadla nebo symfonické orchestry. Jako možné zájemce ale Baxa zmínil také knihovny a paměťové instituce typu muzeí. Některá města a kraje podle něj o zřízení veřejné kulturní instituce už uvažují.

Nejvyšším orgánem veřejné kulturní instituce bude dle předlohy správní rada, kterou jmenuje zřizovatel. Správní rada vybere ředitele, kontrola bude v pravomoci dozorčí rady jmenované zřizovatelem. Veřejné kulturní instituce tak nebudou pod politickým vlivem. Jejich řízení se podle předlohy bude účastnit odborná veřejnost, ve správní radě má mít alespoň třetinové zastoupení.

Sněmovna v předloze pozměnila evidenci pracovní doby členů uměleckých souborů. Veřejná kulturní instituce bude zaznamenávat jen rozvrženou práci, tedy zejména společné zkoušky a představení, a nikoli také individuální přípravu umělců. Poslanci rovněž odstranili možný střet zájmů mezi ředitelem veřejné kulturní instituce a členy její správní rady při uzavírání smlouvy o výkonu jejich funkce. Smlouvu bude navíc schvalovat výhradně zřizovatel, přenos této působnosti na dozorčí radu nemá být možný.

"Zřizovatel bude financovat veřejnou kulturní instituci podle víceletého finančního plánu, na který bude navazovat každoroční rozpočet. Stát se bude moci finančně podílet na činnosti veřejné kulturní instituce zřízené územním samosprávným celkem, naopak územní samosprávní celek se bude moci podílet na činnosti státem zřízené veřejné kulturní instituce," stojí ve vládním zdůvodnění zákona.

Veřejnou kulturní instituci bude moci založit stát, kraj nebo město či obec. Přeměna současných příspěvkových organizací na veřejné kulturní instituce má být dobrovolná, pokud se tak rozhodne zřizovatel.

 

Právě se děje

Další zprávy