Prezident Miloš Zeman vyznamenal i Zdeňka Trošku, Helenu Vondráčkovou nebo Luďka Sobotu

Kultura Kultura
28. 10. 2017 21:09
Prezident Miloš Zeman v sobotu u příležitosti státního svátku na Pražském hradě udělil 39 státních vyznamenání, nejvíc během svého pětiletého působení ve funkci prezidenta. Medaili za zásluhy I. stupně (zásluhy o stát v oblasti umění) převzali také slovenský herec Juraj Kukura, operní pěvec Štefan Margita, písničkář Jaromír Nohavica, zpěvačka Yvetta Simonová, herec a dramatik Jan Skopeček, herec Luděk Sobota, folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková, in memoriam, režisér Zdeněk Troška, operní pěvkyně Eva Urbanová, popová zpěvačka Helena Vondráčková a spisovatel Vlastimil Vondruška. Architekt Jože Plečnik, in memoriam dostal Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za rozvoj demokracie.
Foto: Ludvík Hradilek

Na Twitteru už ohledně "kulturních medailí" koluje i tak trochu černý humor. 

Letní komentář kontroverzní historie Jaromíra Nohavici (spolupráce s StB, podpora Tomia Okamury), ale také toho, jak Češi vnímají své kulturní idoly, je po prezidentském vyznamenání hudebníka opět aktuální.

"Příběh Jaromíra Nohavici je jednou úžasnou a nesnadno uchopitelnou písní, která jen doplňuje dosavadní písničkářovu tvorbu. Možná jsou ale všechny tyhle písně (včetně onoho autorova životopisu) také trochu vypovědí o nás samotných. O tom, jak jsme žili, žijeme a co považujeme za správné. A Nohavica svým životem i dílem nás o tom jen nutí přemýšlet, nic víc," píše komentátor Luděk Navara.  

Poslední celovečerní film natočil Zdeněk Troška v roce 2016, byla to rodinná komedie Strašidla. Přečtěte si recenzi. 

 

Právě se děje

Další zprávy