Potter: marná spása loňských tržeb

BBC, Hej
15. 3. 2006 9:30
Los Angeles - Filmové zisky na neamerických trzích loni poklesly takřka o desetinu. Propad prý způsobili piráti a Japonci.
Harry Potter a Ohnivý pohár
Harry Potter a Ohnivý pohár | Foto: Aktuálně.cz

Podle Americké filmové asociace loni klesly zisky o devět procent a pouze čtyři filmy mimo USA vydělaly víc než 300 milionů dolarů. V roce 2004 přitom tuto hranici v takzvaných mezinárodních tržbách - do nichž se podle metodiky nezapočítávají výsledky v USA a Kanadě - překročilo hned sedm filmů. Už dříve Asociace hlásila, že právě v USA a Kanadě se tržby loni snížily o šest procent.  

To vše po předloňském nárůstu tržeb za prodej lístků ve výši 24 procent a více než padesátiprocentním růstu za uplynulou dekádu.

King Kong
King Kong | Foto: Bontonfilm

Jedním z nejúspěšnějších loňských titulů je pokračování série Harry Potter a Ohnivý pohár - se ziskem okolo 600 milionů dolarů se stalo pátým komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob na neamerických trzích. Obecně špatnou bilanci kin loni vylepšily také tituly Star Wars: Epizoda 3, Karlík a továrna na čokoládu a po slabším rozjezdu i King Kong. Přesto se celkově loňský rok dá popsat jako čekání na filmový zázrak - který nepřišel.

Výkonný šéf Asociace Dan Glickman dává propad tržeb "za vinu" klíčovým trhům, jako jsou Německo či Japonsko. Současně kritizuje měkkou protipirátskou politiku a doporučuje kinařům tlačit na vlády v zájmu zpřísnění protipirátských opatření. Další, obecnější důvody odborníci vidí v rostoucí konkurenci videoher, DVD a internetu

Přesto Glickman s vírou hledí do budoucnosti a připomíná například nově rostoucí trhy Číny či Ruska. I díky nim odhaduje do roku 2011 nárůst neamerických tržeb až o 12 procent.

Už letos podle něj kinům přinesou úspěch trháky v podobě pokračování úspěšných filmů či nových animovaných snímků pro celou rodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy