Kina zažívají černý rok

ČTK
31. 10. 2005 12:40
Návštěvnost českých kin klesla letos o čtvrtinu. Tento rok zavítalo do kinosálů necelých sedm milionů diváků. Unie filmových distributorů (UFD) uveřejnila, že jde zhruba o dva miliony lidí méně než za stejné období loňského roku a tento jev se negativně odrazil na tržbách biografů.

Ředitel filmové distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč citelný pokles návštěvnosti kin přisoudil hlavně menší nabídce atraktivních filmových titulů, vysoké zadluženosti českých domácností, které kvůli tomu omezují výdaje na kulturu, a stále rozšířenějšímu filmovému pirátství. "Na první místo ale jednoznačně stavím nedostatek atraktivních titulů. Pokud bude tento trend návštěvnosti pokračovat dál, tak by letos do kin mohlo přijít místo loňských 12 milionů jen zhruba 9 milionů diváků," uvedl Bradáč. Podotkl, že návštěvnost kin by v závěru roku mohly povzbudit očekávané filmové trháky v podobě nového dílu Harryho Pottera a snímku King Kong.
Statistiky UFD potvrzují, že zatímco v prvním pololetí letošního roku přišlo do kin na nejnavštěvovanější film Román pro ženy 388.553 diváků, tak ve stejném období loňského roku nejúspěšnější snímek Pán prstenů: Návrat krále zhlédlo 764.000 diváků. Na druhou stranu vzhledem k vyššímu vstupnému loni Češi utratili za návštěvu kin více než 1,1 miliardy korun a o zhruba 22 milionů korun tak pokořili rekord z roku 2003. Tuzemský filmový trh po roce 1999 zejména díky nástupu multikin překonal krizi, s níž se potýkal od začátku 90. let. Multikina měla loni takřka sedmdesátiprocentní podíl na tržbách tuzemských biografů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy