Rafťáci trhají rekordy. Kdo bude další?

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 3. 2006 15:30
Praha - Janákova teenagerská komedie o víkendu překonala hranici 100 tisíc diváků. Jaké další hity se jí mohou přiblížit v následujících měsících? VIDEO: ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU

Rafťáci na druhé místo žebříčku návštěvnosti odsunuli nejen tříoscarovou Zkrocenou horu, ale i remake Růžového pantera. Na čtvrtém místě je animovaná Karcoolka a na pátém se stále drží komedie Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli. Hororový Hostel u diváků už příliš neboduje, o víkendu ho shlédlo jen 5 tisíc diváků.

Začátek roku bývá v kinech tradičně slabý a úspěch Rafťáků je skutečně výjimečný. A nejen v této souvislosti; film překonal i historický rekord v návštěvnosti českého filmu za první víkend, nechal za sebou předchozí rekordmany, Svěrákův Tmavomodrý svět i Hřebejkovo Pupendo.

Doba ledová 2: Obleva
Doba ledová 2: Obleva | Foto: Bontonfilm

Mezi všemi filmy uvedenými do českých kin drží nyní Rafťáci páté místo, před nimi jsou pouze všechny díly  filmu Pán Prstenů a poslední díl Harryho Pottera.

Blíží se Doba ledová 2

V nejbližší době lze souboj o tyto příčky očekávat začátkem dubna, kdy do kin vstupuje pokračování animovaného příběhu Doba ledová. První veleúspěšný film z doby ledové v českých kinech navštívilo celkem 600 tisíc diváků.

Ve filmu Doba ledová: Obleva se vracejí všichni oblíbení hrdinové z prvního dílu: mamut, šavlozubý tygr, lenochod i věčná smolařka, veverka se svým oříškem. A jak název pokračování napovídá, přichází tání, což život hrdinů značně komplikuje.

Spojenec
Spojenec | Foto: Bontonfilm

Spojenec s překvapením

Na konci března má premiéru vynikající film Spikea Leeho Spojenec - divácký, a přitom inteligentní thriller, který je stejně rafinovaný jako jeho hrdinové. Bankovní lupiči pod vedením Cliva Owena tu čelí neworskému detektivovi v podání Denzela Washingtona.

Sestavu slavných herců doplňuje Jodie Fosterová v roli příliš ambiciózní právničky, Christopher Plummer jako bankéř s temnou minulostí či Willem Dafoe jako další policajt.

V dubnu vstupuje do kin i film Woodyho Allena Matchpoint - Hra osudu či fanoušky netrpělivě očekávané pokračování Základního instinktu, v němž se vrací Sharon Stoneová.

Indián a sestřička
Indián a sestřička | Foto: Aktuálně.cz

Jarní české filmy

V nejbližších měsících mají premiéru jen dva české filmy, ostatní nejspíše odložili start ze strachu před útokem teenagerských komedií Rafťáci, Experti  a  Panic je nanic. Obě chystané české premiéry jsou dílem debutantů: Indián a sestřička vypráví příběh lásky mezi romskou dívkou a českým "indiánem". Film se poprvé představí už na Febiofestu, bude soutěžit také v nové soutěžní sekci "Na Východ od Západu" na festivalu v Karlových Varech.

Velký zájem diváků lze ovšem čekat především od další vieweghovské adaptace, Účastníků zájezdu v režii Jiřího Vejdělka. Film obsazený hvězdnou sestavou českých herců (Anna Polívková, Eva Holubová, Bohumil Klepl, Květa Fialová, Miroslav Krobot, Pavel Liška) a vyprávějící o jedné dovolené na Jadranu má šanci zopakovat úspěch loňského hitu Román pro ženy, který rovněž vznikl podle Vieweghovy knihy.

 

Právě se děje

Další zprávy