Loňské filmy přinesly kinům zklamání

Adam Junek
8. 1. 2006 0:00
New York - Čekání na zázrak. Tak by se dal popsat loňský rok, jak jej prožila světová kina. Zázrak v podobě kasovního trháku však nebyl k mání.

Mnohé filmy, které měly být spásou pro vyhladovělé kasy kin, propadly a některé si dokonce na sebe ani nevydělaly. Propadákem roku se stal velkofilm Kletba bratří Grimmů, který se natáčel v Česku. Nezměnil na tom nic ani hvězdný Matt Damon. Snímek, od nějž se čekalo mnoho, přišel producenty  i s drahou propagací celkem na 118 milionů dolarů. Celosvětově však vydělal sotva přes sto milionů, vyplývá to z údajů serveru Box Office Mojo.

Rok, který chtějí kina zapomenout

Zklamáním pak byl na konci roku King Kong oscarového režiséra Petera Jacksona. Měl na konci roku přitáhnout do kin tisíce diváků a zachránit nízké tržby. Ve Spojených státech na sebe nevydělal, což je v zásadě měřítko úspěchu. Aby se náklady 207 milionů dolarů zaplatily, musela téměř osmimetrová opice za oceán. Nakonec rok zakončila se sumou 418 milionů dolarů.

"Rok 2005 byl rokem, který bychom už nechtěli zažít," posteskl si pro agenturu Reuters Paul Dergarabedian, prezident firmy Exhibitor Relations, která tržby kin sleduje. "Je třeba se z toho poučit. Jednoduše chyběly kvalitní filmy, které by donutily jít lidi do kin a koupit si lístek," dodal.

Celkově rok skončil asi pětiprocentním propadem obratu. Vloni kina utržila odhadem 8,9 miliardy dolarů. O rok dříve se přitom mohla pochlubit 9,5 miliardami. Ještě černěji pak vypadá návštěvnost. Už čtvrtý rok po sobě ubylo diváků, tentokrát o více než sedm procent, a do sedaček v potemnělých kinosálech vyrazilo 1,4 miliardy lidí.

I tak se některé filmy mohly pochlubit úspěchem. Například bláznivá komedie Nesvatbovi skončila v žebříčku filmů se svými tržbami 283 milionů dolarů pátá. Na komedii je to výkon nevídaný. Náklady přitom byly na hollywoodské poměry nízké, pouhých 40 milionů dolarů.

Hollywood vsadí na pokračování

Nejvíc vydělaly Hvězdné války III: Pomsta Sithů, když za vstupenky na ně diváci utratili celkem 848 milionů dolarů. Stále však pokulhávají za nejúspěšnějším filmem roku 2004. Pokračování Shreka překročilo hranici 900 miliónů.

Právě pokračování úspěšných filmů mají vylepšit bilanci kin v letošním roce. Hollywood například vsadí potřetí na Shreka a Spider-Mana.

Také česká kina se patrně po sečtení diváků a tržeb nebudou příliš radovat. Nejnavštěvovanějším filmem se stal Román pro ženy Filipa Renče. Do listopadu jej vidělo přes půl milionu diváků. O rok předtím se stal jedničkou mezi filmy podle očekávání třetí díl "prstenové trilogie", když si na něj zašlo bezmála osm set tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy