Podcast Na dotek: Smrt potkávám a znám, pořád pro mě ale zůstává tajemstvím

Petr Vizina Petr Vizina
20. 1. 2021 18:00
S primářkou hospice Cesta domů Irenou Závadovou o vítězné medicíně, zadržené smrti, zlomovém zážitku z dětství i schopnosti nic nedělat.
Irena Závadová, primářka hospice Cesta domů, který si letos připomíná dvacáté výročí založení.
Irena Závadová, primářka hospice Cesta domů, který si letos připomíná dvacáté výročí založení. | Foto: Václav Vašků

"Zadání moderního člověka lékařům zní: Chci být zdravý a skákat ještě v sedmdesáti po horách jako kamzík. Vůbec ale nejsme připraveni na to, že nás třeba jednou bude muset někdo vytáhnout z vany nebo otočit na posteli," konstatuje primářka Cesty domů.

Organizace, s níž spojila svou kariéru, už dvacátým rokem plní lidem na konci života přání zemřít doma mezi blízkými a provozuje poradnu pro nevyléčitelně nemocné i jejich rodiny.

Podcast s Irenou Závadovou si můžete poslechnout zde:

"Za šest let lékařského studia jsem neslyšela slova umřít, smrt nebo utrpení," vzpomíná žena, která v Cestě domů pracuje už 11 let. "Jenomže přes veškeré možnosti medicíny utrpení ani smrt nezmizely."

"Nebylo by zdravé žít denně s pocitem, že když se ohlédneme, bude nám za ramenem stát smrt. Ale je zajímavé, co vědomí smrti udělá s člověkem, který žije třeba deset let s nádorovým onemocněním," přibližuje Závadová zkušenosti z péče o nevyléčitelně nemocné.

Vítejte u podcastu Na dotek, jehož tématem jsou tentokrát poslední věci člověka. Bojí se věřící lidé smrti méně? Znamená možnost hospicové péče konec volání po eutanazii? A proč je vedení Cesty domů složené ze sedmi žen? Hostem Petra Viziny je dnes paliativní lékařka Irena Závadová. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy