Podcast Na dotek: Frajerskými kousky odbourávali Tři králové strach z nacistů

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
30. 12. 2020 18:00
S historikem Daliborem Váchou o odvaze riskovat, umírání se smíchem a protektorátních plakátech Vlasty Buriana.

Legenda o třech důstojnících československé armády, kteří neuvěřitelnými kousky vzdorovali nacistické přesile za protektorátu, má snad tolik podob, kolik jich má vánoční vyprávění o třech králích. Podle nich se skupina jmenovala.

Traduje se například, že jedna z frajeřin nejmladšího z trojice, štábního kapitána Václava Morávka, spočívala v tom, že měl ve zvyku osobně a v převlečení doručit nejnovější výtisk ilegálních protinacistických tiskovin do samotné zřítelnice nepřítelova oka: obávaného sídla gestapa v nechvalně proslulé pražské "Pečkárně".

Podcast s Daliborem Váchou si můžete poslechnout zde:

"Obstarával odevzdání povinných výtisků na příslušné německé úřady, gestapo samozřejmě nevyjímaje," popisuje historik Dalibor Vácha. "Usnadňoval jim tak práci, chudáci hitlerovští nemuseli běhat po pražských ulicích a nové vydání shánět v potu tváře. Hezky jim ho doručil až do schránky," dodává s lehkou ironií v knize, kterou pod názvem M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek začátkem ledna vydá nakladatelství Argo. Je to románová fikce napsaná na základě historických faktů.

Strategie vypravit se provokativně tam, kam jsou jiní odváženi k výslechům a na smrt, měla podle autora knihy racionální opodstatnění. "Když si nepřítele budete démonizovat, bude vám připadat nesmrtelný. Ale když si k němu v restauraci přijdete zapálit cigaretu a vysmějete se mu do obličeje, je to možná zásadnější, než kdybyste ho v té restauraci zastřelil," vysvětluje Vácha.

Ani jeden z důstojníků československé armády a členů Obrany národa, přezdívaných Tři králové, tedy podplukovník Josef Mašín, podplukovník Josef Balabán a štábní kapitán Václav Morávek, se nedočkali vítězného konce války.

"Nejtěžší pro mě bylo vypsat pocity, které ti tři mohli mít, když umírali," přibližuje Vácha. "Můj Morávek umírá se smíchem. Traduje se, že spáchal sebevraždu. Zřejmě byl smrtelně zraněn a gestapo ho několika ranami dobilo, což je opředeno spoustou mýtů. Mašín s Balabánem před popravou ještě vykřiknou ‚Ať žije Československá republika!‘, to je pro mě nepředstavitelná věc. Nechtěl jsem z těch dvou mužů vytvořit komiksové figurky a tvrdit, že necítili strach. Absence strachu je pro mě duševní nedostatek, ale překonání strachu největší hrdinství," dodává.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je tentokrát historik Dalibor Vácha, autor knihy M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Fotografie použité v článku pochází z archivu Jiřího Padevěta a objevily se v jeho průvodci nazvaném Tři králové. Odbojová činnost legendární skupiny a vysílací místa radiostanic Sparta I a Sparta II, který roku 2017 vydalo nakladatelství Academia.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy