Zemřel slovenský zpěvák a spoluzakladatel skupiny Elán Vašo Patejdl

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 8. 2023 12:46
Po krátké a těžké nemoci tuto sobotu ve věku 68 let zemřel slovenský zpěvák, klávesista a textař Vašo Patejdl, spoluzakladatel skupiny Elán. Kapela, která po několikaleté přestávce na hudební scéně na září 2024 chystala koncerty v Praze a v Bratislavě, to uvedla na sociálních sítích.
Vašo Patejdl na snímku z roku 2019.
Vašo Patejdl na snímku z roku 2019. | Foto: ČTK / Krumphanzl Michal

"S nekonečnou bolestí a prázdnotou v našich srdcích vám oznamujeme, že dnes 19. srpna 2023 nás v nočních hodinách po krátké a těžké nemoci navždy opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně, Vašo Patejdl," napsal Elán na Facebooku.

Kapela uvedla, že o čase a místě pohřbu bude informovat později. "Je to tak čerstvé, na přání rodiny nebudu sdělovat podrobnosti," řekl ohledně posledního rozloučení s hudebníkem jeho manažer Jiří Strážnický.

Skupina v rámci akce Elán 70 plánovala příští rok dva koncerty - v Praze a Bratislavě. Hudebníci naposledy vystoupili roku 2018, kdy při turné v Česku a na Slovensku mimo jiné vyprodali pražskou O2 arénu. S Elánem se následně už poněkolikáté rozloučil frontman Jožo Ráž. Důvodem jednorázového návratu v roce 2024 měla být oslava sedmdesátin Ráže a Patejdla.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala 15 studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala 25 platinových desek. Mezi jejich největší hity patří Láska moje, Neviem byť sám či Tanečnice z Lúčnice. Patejdl, který kromě zpěvu také hrál na klávesy, tvořil pilíř skupiny společně s Rážem a Jánem Balážem.

Čich na nosné melodie

Podle hudebního novináře Jindřicha Götha tkvěl Patejdlův přínos pro kapelu Elán zejména v tom, že "měl čich na nosné melodie", jak řekl. "Byl to výsostný muzikant, měl cítění a sluch. I díky tomu jsou písničky Elánu stále oblíbené a pořád se hrají. Byl do značné míry motorem kapely, takže myslím, že plánované koncerty Elánu se příští rok neuskuteční," sdělil Göth.

Patejdl, který se narodil 10. října 1954 v Karlových Varech, spolupracoval i se slovenským zpěvákem Richardem Müllerem, pro kterého složil hit Po schodoch. Vytvořil také hudbu pro film Fontána pro Zuzanu z roku 1986 nebo pro filmovou pohádku Sedmero krkavců z roku 2015. Získal řadu ocenění.

Jedním z posledních Patejdlových vystoupení byl letos 27. července koncert na festivalu Benátská! v libereckém Vesci. Slovenský blok zahájil se svou doprovodnou skupinou. "Moje koncerty v poslední době mají vzpomínkový charakter," řekl tehdy posluchačům Patejdl, který nabídl písně z oblíbené Fontány pro Zuzanu i své sólové kariéry. Na Elán zavzpomínal například songy Zloděj slnečníc, Mláďatá nebo Zanedbaný sex. Nadšení pak vzbudil hit Voda, čo ma drží nad vodou.

"Byl to výborný chlap, byla s ním strašná legrace. Na Benátské! jsem se na něj strašně těšil a on byl ve velké pohodě. Ale to byl vždycky. Koncert byl vynikající a já jsem uvažoval, že bychom něco vymysleli i pro příští ročník," řekl spolupořadatel festivalu Benátská! Petr Pečený.

 

Právě se děje

Další zprávy