Ostravská galerie Plato oživí zahradu, využije i tvůrčích pobytů umělců

ČTK ČTK
13. 1. 2024 14:03
Zahradu, která obklopuje obě strany ostravské městské galerie Plato, čekají změny. Letos tu přibudou posezení, zastínění a zóna pro děti, galerie zde chce pořádat programy pro školy i veřejnost. Promyslí i plán na další mobiliář, jejž osadí v dalších letech. Vše se uskuteční ve spolupráci s umělci a odborníky.
Ostravská galerie svou zahradu nazývá Zahradou přítomnosti.
Ostravská galerie svou zahradu nazývá Zahradou přítomnosti. | Foto: Jan Antoš

Zahrada vznikla v říjnu 2022 jako permakulturní, tedy ekologická a smysluplně uspořádaná pro lidi i živočichy. Od loňského června o ni pečuje galerie, přičemž ji nazývá Zahradou přítomnosti.

Do její další proměny investuje přes dva miliony korun. "V této částce jsou ale zahrnuty i akce pro veřejnost a umělce, kteří se budou na návrzích nového mobiliáře podílet," upřesňuje programová a projektová manažerka Dita Eibenová.

Plato uspělo v programu Národního plánu obnovy zaměřeného na mezinárodní odbornou spolupráci s projektem nazvaným Rezidence: Pionýrské rostliny. Jeho hlavním bodem je právě zdejší zahrada. Program umožňuje zvát umělce na tvůrčí rezidence. "Některé pobyty budou směřovat k budování komunitního charakteru zahrady, jiné k pevným prvkům v podobě mobiliáře, který se bude pohybovat na rozhraní umění a designu. Další pomohou zájemcům zorientovat se třeba v teorii zabývající se biotopy a jejich biodiverzitou," doplňuje mluvčí.

Galerie na tom hodlá spolupracovat s dalšími institucemi. Prvním hostem bude umělec a architekt Vojtěch Radakulan, na druhý tvůrčí pobyt Plato pozvalo argentinskou architektku, kurátorku a edukátorku Rosario Talevi žijící v Berlíně.

Plato se zaměřuje na moderní a současné umění. Od předloňského září sídlí v rekonstruované budově bývalých městských jatek. Předtím fungovalo v sousedním opuštěném objektu bývalého hobbymarketu. Loni galerie pro veřejnost připravila pět výstav ve třech cyklech s celkovou návštěvností přes 23 tisíc lidí.

Kromě výstav se v Platu konají workshopy, komentované prohlídky, zároveň prohlídky k historii budovy jako kulturní památky nebo vzdělávací programy pro školy, přednášky a debaty. Galerii vede Marek Pokorný, někdejší šéf Moravské galerie v Brně a později rozhlasový radní.

Video: Lidé mají vůči současnému umění předsudky

"Současné umění žádnou přípravu diváka nepotřebuje," řekl předloni v DVtv Marek Pokorný, ředitel ostravské galerie Plato. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy