Perseus hledá nový životní styl. Mladí divadelníci převypráví antický mýtus

ČTK ČTK
11. 8. 2024 8:07
Mytický příběh Medúzy, Persea, Andromedy a Polydekta odvypráví napůl divadelní, napůl hudební inscenace Perseidy na devátém ročníku festivalu Antická Štvanice. Text na dávné téma napsali současní čeští dramatici Simona Petrů a Tomáš Ráliš, režíruje Adam Steinbauer. Představení odehraje soubor Tygr v tísni, který akci pořádá společně s divadlem Vila Štvanice.
Perseidy vyprávějí o hrdinovi, který není bez viny, ale snaží se stát lepším a dospět.
Perseidy vyprávějí o hrdinovi, který není bez viny, ale snaží se stát lepším a dospět. | Foto: Antická Štvanice

Perseidy budou mezi 1. a 16. zářím jedenáctkrát k vidění na západní špici ostrova Štvanice. Festival Antická Štvanice se tu koná vždy na začátku sezony. Od roku 2016 uvádí starověká dramata či hry s antickým námětem v koprodukci se stálými soubory zdejšího divadla. V minulosti tu lidé mohli vidět inscenace o Oresteie, Orfeovi, Herkulovi nebo Oidipovi.

Novou verzi mýtu o Perseovi rozezní živá kapela, ve které působí Matyáš Krtička, Ondřej Válek a Lukáš Klavrza. "Perseidy jsou scénickým koncertem, jedním velkým protestsongem proti maskulinním choutkám vládců světa," avizují tvůrci.

"Koncertní estetika umožňuje nejen protestovat proti výrazně maskulinnímu rozložení sil ve světě, ale také podívat se na opačnou stranu protestu - klasická rocková a metalová estetika už svou společenskou funkci totiž splnila a stala se kýčem," domnívá se režisér Adam Steinbauer.

Podle něj byl tento protest již překonán a pozbyl aktuálnost. "Proto je zde Perseus, aby Andromedu vysvobodil z jejích pout a aby společně hledali novou formu protestu, novou hudbu a nový životní styl," dodává Steinbauer.

V roli mladého Persea se představí Mark Kristián Hochman, Medúzu ztvární Eva Leinweberová, krále Polydekta zpodobní Ondřej Kolín a v roli princezny Andromedy i hlavní zpěvačky kapely vystoupí Andrea Steinbauer.

Inscenace se bude odehrávat v labyrintu z lešenářských materiálů, její scénografkou je Magdalena Teleky, autorkou kostýmů inspirovaných metalovou módou pak Karolína Srpková.

Podle řecké mytologie byl Perseus synem Dia a Danaé, dcery argejského krále Akrisia. Danaé uvěznil její otec pod zemí, aby nemohla zplodit syna, který ho měl podle věštby zabít. Zeus se k Danaé přesto dostal v podobě zlatého deště.

Tvůrci inscenace Simona Petrů a Tomáš Ráliš připomínají, že příběh o Perseovi patří k nejstarším mýtům civilizace. "Pro mne bylo zajímavé sledovat v něm zvláštní dráždivou nejednoznačnost: znetvořená ženská oběť je vylíčena jako netvor vzbuzující hrůzu, oslavovaní vládci drancují pozemskou i mytickou říši, posílají své syny do plamenů pekla a připoutávají své dcery ke skalám," říká autorka a dramaturgyně Simona Petrů. Podle ní ale vyprávění skýtá také naději. "V podobě hlavního hrdiny, muže, který je při vší své síle schopen také soucitu a lásky ve světě, který šlape po lidských obětech," dodává dramatička.

Jejího kolegu Ráliše zajímalo, jak může vypadat proměna kluka v muže a co v dnešní době znamená "být muž", říká.

"Perseidy mi umožnily nastínit cestu hrdiny, který chybuje, není bez viny, současně se ale snaží stát lepším, pracovat na sobě, zdravě dospět," uzavírá Tomáš Ráliš.

Video: To nejde brát vážně, opřel se do slovenské ministryně zpěvák. Tak hloupí lidé nejsou (9. 8. 2024)

"Politické dění směřuje, kam si nepřejeme. Pro mě situace na Slovensku není jen o kultuře," řekl v pořadu Spotlight zpěvák Adam Pavlovčin alias Adonxs. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy