Panochovo kvarteto Krumlovu předvedlo české klasiky

Kultura Kultura
9. 8. 2012 20:26
Mezinárodně uznávané Panochovo kvarteto zahrálo na festivalu v Českém Krumlově
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Už od roku 1971 hrají v neměnné sestavě. To je úctyhodných jednačtyřicet let. Teď vystoupilo Panochovo kvarteto ve složení Jiří Panocha (první housle), Pavel Zejfart (druhé housle), Miroslav Sehnoutka (viola) a Jaroslav Kulhan (violoncello) i v Českém Krumlově, v Maškarním sále. Patřil jim večer 9. srpna.

Čtěte také
Divocí Markovičové, bravurní Bárta a houslový zážitek
Druhý víkend ovládla Rain Symphony a nový Rachmaninov

Panochovo kvarteto založili v roce 1968 studenti Pražské konzervatoře. První úspěch se dostavil o sedm let později, když získali na Mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Praze titul laureáta. Od té doby vystupují a sklízejí úspěchy po celém světě - hráli ve Spojených státech, v Kanadě, Mexiku, ale i na přesně opačném konci zeměkoule - na Novém Zélandu, v Austrálii nebo v Japonsku.

Jedna cena za druhou

Soubor jezdívá na festivaly do Edinburghu, Salzburgu, Dubrovníku, Tel Avivu, Kuhmo nebo Kusatsu a sbírá prestižní ceny. V roce 1976 se mu to podařilo ve francouzském Bordeaux, kde kvarteto získalo Zlatou medaili, v roce 1982 si pak pánové odnesli Zlatou desku Supraphonu.

Foto: Aktuálně.cz

Za nahrávky Bohuslava Martinů získali v roce 1983 v Paříži Grand Prix Akademie Charlese Crose a v roce 1995 si za nahrávku Es-dur a „Cypřiše" od Antonína Dvořáka si soubor vysloužil cenu MIDEM - Cannes Classical Award. A konečně v roce 2008 si odnesli jubilejní Platinovou desku Supraphonu.

Česká klasika

Právě pro Supraphon tito čtyři hudebníci nahráli nejvíce snímků. Zaznamenali tak celé komorní dílo Antonína Dvořáka a Zdeňka Fibicha.

Kvartetu učarovala hlavně česká hudba. Zaměřují se na díla Janáčka, Dvořáka, Smetany nebo Martinů. Kromě nich se ale specializují i na vídeňské klasiky, především Josepha Haydna. A na jejich koncertech není problém zaslechnout ani taková romantická díla jako ta Schubertova či Mendelsonova.

 

Právě se děje

Další zprávy