Druhý víkend ovládla Rain Symphony a nový Rachmaninov

Kultura Kultura
29. 7. 2012 12:25
Druhý týden přinesl největší zklamání - neuskutečnila se Queen Symphony, zbytek se ale perfektně povedl
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Nejočekávanější projekt druhého týdne Mezinárodního hudebního festivalu The Queen Symphony překazila bouře, ostatní koncerty ale nevydařený sobotní večer alespoň zčásti dokázaly nahradit. V Českém Krumlově vystoupila rakouská kytaristka Melanie Hosp společně s Kaprálová Kvartet i vynikající klavírista Konstantin Scherbakov.

Dlouho očekávaný projekt The Queen Symphony, který je symfonickou poctou hitům skupiny Queen, se v sobotu 28. července v Českém Krumlově vinou počasí bohužel neuskutečnil.

Bouře proměnila Pivovarskou zahradu v jezero a znemožnila jak výkon hudebníků, tak i činnost techniky.

Zklamaný Tolga Kashif

„Když jsme odpoledne v Pivovarské zahradě zkoušeli, byl jsem tak ponořený do hudby, že jsem vůbec nevnímal, co se na nás žene. Teprve neklid v orchestru mě přiměl zbystřit," popisoval své sobotní zážitky skladatel a dirigent turecko-kyperského původu Tolga Kashif. „Stále jsem si nic nepřipouštěl, dokonce jsem zvuk hromu považoval za údery do tympánu… Jenomže pak se otevřela nebesa," vzpomínal.

Přivést The Queen Symphony do Česka a poprvé tak zahrát písně Queenů, kteří se sem nikdy nedostali, přitom trvalo více než rok. „The Queen Symphony, byla se svými 150 účinkujícími na jevišti náročnou záležitostí. Hudebně, logisticky, lidsky. A tak strávil dirigující autor tohoto šestivětého díla Tolga Kashif tři perná dopoledne ve zkušebně, plně ponořen do úkolu přetavit svoji autorskou představu do vysněného zvuku. Sobotní bouře zkřížila veškeré plány a přípravy," popisoval mluvčí festivalu Jiří Vejvoda.

Foto: Archiv Tolga Kashif

Vstupné se bude vracet

„Spolu s festivalovým štábem jsem ještě nějakou dobu věřil či spíše doufal," uvedl dirigent, „že se živly rychle přeženou a nezpůsobí takovou spoušť. Ale jak čas běžel, naše naděje uvadaly." Koncert proto musel být - teprve podruhé během konání festivalu - zrušen. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 2012 se početným návštěvníkům omlouvá a sděluje, že vstupné bude vráceno tam, kde si diváci vstupenku zakoupili.

„Cítil jsem velké zklamání. Opravdový smutek na mě ale padl až ve chvíli, kdy jsme se později, už za klidného počasí, procházeli s manželkou zdejšími uličkami. A já viděl, jak na koncert směřují ti, ke kterým nedospěla zpráva z festivalového webu či z médií. Něco podobného se mi s tímto dílem stalo už jednou, před lety ve Velké Británii. Ale tady, kde jsem byl tak vlídně přijat, jsem cítil snad ještě větší rozčarování z rozmarů přírody než tehdy na domácí půdě," popisoval svoje pocity Kashif.

Nicméně organizátorům se přes noc podařilo Pivovarskou zahradu zprovoznit. Nedělní Dětské odpoledne v rytmu energie se na tomto místě od 14 do 18 hodin uskutečnilo a druhý víkend festivalu se tak mohl dál nést ve znamení doprovodných akcí, které stály za pozornost - třeba golf v Hluboké nad Vltavou, který by se měl stát každoroční tradicí.

Melanie Hosp a Kaprálová Kvartet

I čtvrteční večer ale stál za to. Ovládla ho pětice žen - kytaristka, dvě houslistky, violoncellistka a basistka, tedy Melanie Hops a Kaprálová Quartet, které nechaly obecenstvo, aby se pozvolna unášelo na vlnách skladeb F. X. Richtera, L. Boccheriniho, F. Mendelssohna-Bartholdyho a M. D. Pujola. Z císařského dvora ve Vídni 18. století se nechaly unést až do míst, kde v Buenos Aires vládne už mnoho desítek let inspirace tangem.

Foto: Aktuálně.cz

„Byla to vlastně náhoda," vyprávěla po koncertě v sousedním Zrcadlovém sále mladičká Rakušanka Melanie Hosp o tom, jak se na pódiu vedle Kaprálová Quartet vlastně ocitla. „Původně tady totiž měla vystoupit moje kolegyně Miriam Rodriguez Brüllová, ale její blížící se mateřství jí to nakonec neumožnilo. A tak jsem dostala šanci, která se pro mě stala krásným zážitkem," vzpomínala.

A společný koncert si pochvalovala i Veronika Panochová, jež v Kapralova Quartetu plní úlohu primária. „Doufám, že jsme takhle nekoncertoval naposled," přiznala.

Novodobý Rachmaninov v Jízdárně

Rachmaniov dneška - to je přezdívka významného ruského klavíristy Konstantina Scherbakova, kterému patřil páteční večer v Jízdárně. „Vím, že někdy mě takto nazývají novináři a kritici, ale já se přitom opravdu cítím s tímto skladatelem přes propast času zvláštně spjat. Jeho hudbu miluji od dětství," připustil Scherbakov. Vynikající hudebník už si zvykl, že klavír na něj čeká na každém koncertě nový. Pořadatelům musí důvěřovat.

Klavírista Konstantin Scherbakov
Klavírista Konstantin Scherbakov | Foto: www.festivalkrumlov.cz

„Zatímco ostatní muzikanti si s sebou všude vozí svůj vlastní, důvěrně známý nástroj, klavírista je pokaždé vystaven tomu, že neví, nad jakou klaviaturu se skloní. Ale věřte, neměl jsem kvůli tomu před svým zdejším vystoupením zlé sny. Jednak vím, že tento festival má velkou prestiž, takže není čeho se obávat. A pak, měl jsem od mládí tvrdou školu.

Po vítězství v Rachmaninovově soutěži jsem totiž koncertoval zhruba ve sto městech tehdejšího Sovětského svazu a některé klavíry byly skutečně v ubohém stavu, nefungovaly jim pedály, nebo je už ani neměly. Ale ono se beztak říká, že neexistuje špatné piáno, existují jen špatní klavíristé," usmál se. Na koncertě zahrál skladby od Mozarta, Mendelssohna-Bartholdyho a Čajkovského.

Páteční pohoda a sobotní temperament

Tento týden je největším lákadlem houslista Bohuslav Matoušek, který vystoupí v pátek společně se svým studentem Jakubem Junkem. Sobota pak bude patřit bezvýhradně temperamentu! V Pivovarské zahradě totiž vystoupí Boban i Marko Marković Orkestar, který své balkánské rytmy doprovodí hromadou balkánského jídla.

Čtěte také
Dva skvosty dva dny po sobě: Hvorostovsky s Hudečkem

 

Právě se děje

Další zprávy