Ostravské Colours jsou letos ještě barevnější

Michal Pavec
11. 7. 2007 9:00
Na tradiční festival dorazí Goran Bregović i Marie Rottrová
CocoRosie
CocoRosie | Foto: Oficiální stránky festivalu

Ostrava - "Černá" Ostrava se od čtvrtka vnoří do víru nejpestřejšího letního festivalu, jaký se v Česku pořádá. Šestý ročník přehlídky, která se od festivalu world music posunula k univerzálnější, a přitom inteligentní zábavě, nabízí asi nejlepší line-up z domácích festivalů a ani tentokrát se nemůže jmenovat jinak než Colours of Ostrava.

Festival pevně zakotvený ve městě na hranici mezi Moravou a Slezskem se tradičně snaží ubírat jiným směrem než ostatní tuzemské akce. Většinu z nich obrážejí stále stejní čeští interpreti, což po návštěvě více než dvou takových festivalů zavání nudou. A koření v podobě drahých zahraničních hvězd si tu může dovolit jen málokdo.

Ostrava otevírá široké stylové brány folku, rocku, jazzu a world music ze všech koutů planety. Letos přijedou etno odér šířit latino veteráni Gipsy Kings nebo balkánský instrumentalista Goran Bregovič. Akce nemůže mít malé ambice. Vloni ji navštívilo 16 tisíc lidí a už podruhé za sebou získala sošku Anděl za Nejlepší hudební událost roku.

Různých kultur se mohou návštěvníci dotknout na jedenácti scénách či místech, kde se kromě živého hraní setkají i s divadlem, workshopy nebo hudebními filmy a videoklipy, které se budou promítat v nově zřízené kinokavárně. Nejzajímavější novinkou je bezesporu scéna umístěná do Evangelického kostela na Husově náměstí.

Gipsy Kings - hlavní hvězda letošního ročníku
Gipsy Kings - hlavní hvězda letošního ročníku | Foto: Colours of Ostrava

Jen pět minut chůze budou od sebe vzdálené dvě klíčové hudební scény: Spektrum Česká spořitelna a Barvy umístěné do zeleně na výstavišti Černá louka.

Na hlavním Spektru to bude hvězdnými barvami hrát hned první večer. Festival načnou Gipsy.cz, kteří prožívají raketový start kariéry a nezastavili se ani před největším světovým festivalem v anglickém Glastonbury. A hned po nich nastoupí jeden z headlinerů Goran Bregović. Úvodní večer uzavře ostravský patriot Richard Krajčo s Kryštofím týmem.

V sobotu Spektrum rozsvítí Gipsy Kings. Muzika světoznámé romské kapely z francouzského města Arles českého posluchače snad ani nemohla minout. Známé hity jako Bamboleo nebo Djobi djoba brázdí rádiové vlny už několik desítek let. Slavní cikánští hudebníci jdou známi i oblibou čokolády, připraveno pro ně musí být hned několik velkých tabulek.

Číslem dvě ostravského festivalu je slavný propagátor "srbské dechovky" Goran Bregović, který se na Colours poprvé ukázal už v roce 2003. Stejně jako tehdy dorazí s doprovodnou kapelou Wedding and Funeral Band. Smutnoveselou partu tvoří dechové nástroje a bulharské zpěvačky; k jejich typické folklórní polyfonii přidává Bregovič svou elektrickou kytarou i rockový říz.

V Ostravě se dále objeví extravagantní italský písničkář Vinicio Capossela, hvězdně alternativní sesterské duo CocoRosie, mladí švédští rockeři Mando Diao, elektronici Coldcut,  Bajofondo Tango Club nebo tibetská zpěvačka Yungchen Lhamo. Její duchovní poselství vtělené do expresivního projevu přijede do Ostravy z největší dálky.

Mezi 108 pozvanými soubory se dostane samozřejmě také na české interprety. I když tvoří zhruba dvě třetiny účinkujících, na Colours rozhodně nebudou hrát prim jako na většině ostatních letních akcí. Pořadatelé vybírali velmi pečlivě, kdo bude moct do festivalového pendolina nastoupit. Účastnickou místenku do Ostravy získali třeba Iva Frühlingová, Psí vojáci, Divokej Bill či Gaia Mesiah.".

"Špičkové české interprety vybíráme podle několika kritérií. Zohledňujeme, zda už někdy byli na Colours, snažíme se interprety neopakovat každý rok stejné. Sledujeme, jaká je jejich současná oblíbenost u českého publika a také se rozhodujeme podle jejich umělecké kvality," vysvětluje ředitelka festivalu Zlata Holušová výběr kapel, který přehlídku pasuje na propagátora "tak trochu jiné zábavy".

Goran Bregović
Goran Bregović | Foto: Oficiální stránky festivalu

Účast na festivalu přijala také populární ostravská zpěvačka Marie Rottrová, i když v létě obvykle radši odpočívá. "Letos jsem udělala výjimku, protože jde právě o Colours of Ostrava. Těším se na festivalovou atmosféru a věřím, že se mi tam bude líbit," slibuje si od účasti na akci, kde vystoupí společně s kapelou Neřež.

Zelené centrum Ostravy nezaplaví jen různorodí hudebníci, ale i tance, které se mohou návštěvníci naučit ve  workshopech na Slezskoostravském hradě. Koho flamengo nebo street dance omrzí, může si najít cestu do zmíněné kinokavárny, která má na programu například krátký film o kapele Plastic People nebo klasický indický snímek Taal.

Cesta na festival městskou hromadnou dopravou je zajištěna zdarma. A pokud se mezi pódia rozhodnou vyrazit senioři nad 65 let, budou mít vstup na nedělní program také bezplatný.

Colours mají od letoška podobně jako třeba Rock for People nebo Czech Rock Block svoji zimní mutaci pro nejvěrnější fanoušky. Boban i Marko Marković Orkestar, Traband a další kapely přilákaly v lednu na ostravské "Barvičky" okolo sedmi stovek lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy