Ostravských barev bude letos ještě víc

kul
29. 5. 2007 16:53
Organizátoři slibují panoptikální divadlo

Ostrava - Nejpestřejší program v historii, zvýhodněné vstupné při zakoupení lístků včas. To slibuje festival Colours of Ostrava, jedna z přehlídek, která nabízí "tak trochu jinou zábavu" než další zastávku putujících českých kapel a jako výpravčí prošlé zahraniční hvězdy.

Do konce května čtyřdenní vstupenka v předprodeji stojí 700 korun, od 1. června o padesát víc a na místě je lístek za 890 korun. Co za to? Mezinárodní přehlídka hudby všech žánrů, vystoupení DJs, divadelní představení i workshopy mezi 12. a 15. červencem.

Šestý ročník Colours of Ostrava, který se od festivalu world music posunul k univerzálnější, a přitom inteligentní zábavě, zatím z českomoravských festivalů nabízí nejlepší line-up.

Všelidovými hvězdami jsou romští popaři Gipsy Kings a rocková šansonierka Marianne Faithfull, balkánské rytmy zajístí band Gorana Bregoviče.

Foto: Aktuálně.cz

Přijedou i švédští rockeři Mando Diao a argentinská kapela Bajofondo Tango Club, ale také zpěvačka tibetské duchovní hudby Jungchen Lhamoová. Domácí barvy budou hájit Kryštof, Divokej Bill, Gipsy.cz, The Prostitutes nebo Anna K.

"Tentokrát budou Colours obrovským panoptikálním divadlem," říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Velkou roli prý bude hrát vizualizace koncertů a velkoplošné projekce.

Ty určitě využijí Coldcult neboli Jonathan More a Matt Black: od remixů jiných hudebníků se propracovali k vlastní tvorbě charakterizované metodou "cut´n´paste" neboli "stříhej a slep". Tóny a melodie získávají z útržků zvuků reálného světa a doplňují je angažovanými texty.

Sesterské duo CocoRosie má podobnou metodu, ale vypráví hlavně o sobě. Nové album The Adventures of Ghosthorse and Stillborn je složeno ze souzvuku operně školeného hlasu a rapového vyprávění, které pomáhá scelit rány z dětství a zároveň důstojně se poprat se současností.

Anna K. získala 17. března v Ostravě při slavnostním udílení výročních cen Akademie populární hudby sošku Anděla pro nejlepší zpěvačku roku
Anna K. získala 17. března v Ostravě při slavnostním udílení výročních cen Akademie populární hudby sošku Anděla pro nejlepší zpěvačku roku | Foto: Aktuálně.cz

Ostravskou přehlídku loni navštívilo asi 16 tisíc lidí, letos pořadatelé připravili i zimní variantu festivalu, která koncem ledna přilákala 700 posluchačů.

Akademie populární hudby udělila Colours of Ostrava dvakrát cenu Anděl v kategorii Událost roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy