Novou ředitelkou Violy bude Klára Cibulková, v divadle už hrála

ČTK ČTK
3. 9. 2024 17:36
Novou ředitelkou Violy bude Klára Cibulková, v divadle už hrála

Novou ředitelkou pražského komorního divadla Viola se od října stane herečka Klára Cibulková, která vyhrála výběrové řízení. Nahradí nynější šéfku Lenku Plavcovou, jež instituci vedla poslední tři roky. Dramaturgie by se podle Cibulkové měla vrátit k hudebním pořadům a většímu zastoupení nedramatických textů, jako jsou beletrie a poezie. Divadlo Viola pro nadcházející sezonu plánuje dvě premiéry, také hodlá pořádat výstavy ve foyer.

Devětačtyřicetiletá rodačka ze Znojma ve Viole působí od roku 2020, navštěvovala ji ale už během studií na pražské DAMU. "Tehdy jsem si zamilovala její nezaměnitelnou intimitu mezi jevištěm a hledištěm, a především možnost soustředit se na práci herců se slovem, jeho citlivé propojení s hudbou a tak dále," říká Cibulková, která ve Viole účinkovala v inscenacích Vděk, Skorpios na obzoru nebo Hugo Haas a Adina Mandlová.

Divadlo začínalo v 60. letech jako Poetická vinárna Viola. V jejím čele stál literární historik Vladimír Justl od roku 1965 až do začátku 90. let. Tehdy se Viola proměnila v komorní divadelní scénu a začala uvádět různé dramatické útvary od divadelních koláží až ke světovým dramatickým bestsellerům. To vedlo ke změně názvu na Divadlo Viola.

 

Právě se děje

Další zprávy