Nacisté zabavili továrnu a zabili rodinu. Připomenout to přijel potomek přeživších

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Soudobý design s historickými vzorníky látek spojuje výstava děl amerického umělce Noaha Breuera v břeclavské Havlíčkově vile. Prostřednictvím více než dvacítky exponátů z textilu, papíru či skla se autor vrací ke kořenům v Česku, kde jeho rodina před druhou světovou válkou vlastnila textilní továrnu.
Noah Beruer vede ateliér tisku na univerzitě v americkém Buffalu.
Noah Beruer vede ateliér tisku na univerzitě v americkém Buffalu. | Foto: ČTK

Vernisáže se výtvarník koncem minulého týdne zúčastnil s příbuznými. Přehlídka nazvaná Návrat potrvá v břeclavské Havlíčkově vile do 16. března 2025, na podzim příštího roku bude přesunuta do Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem.

Breuer byl v Česku od roku 1990 několikrát. Až před osmi lety však v Muzeu textilu v České Skalici vypátral archiv své rodinné firmy. "Nejzajímavějšími předměty pro mě byly tištěné vzorníky. Zaujaly mě zejména hravé motivy aplikované na dětském textilu zobrazující cirkusové akrobaty, letadla a automobily. Nechtěl jsem je jen přetisknout. Místo toho jsem vytvořil nová originální umělecká díla. Celý tento proces byl pro mě jako pomyslný návrat k odkazu naší rodinné firmy," popisuje Breuer, jenž vede ateliér tisku na univerzitě v americkém Buffalu.

Společnost Carl Breuer a synové byla založena roku 1897. Od roku 1907 provozovala textilní továrnu ve Dvoře Králové. Ta před druhou světovou válkou vyráběla 660 tisíc metrů látek ročně.

Poté, co ji v roce 1939 zkonfiskovali nacisté, se v ní začaly vyrábět žluté Davidovy hvězdy, které Židé museli nosit našité na oblečení. Většina členů rodiny Breuerových zahynula v koncentračních táborech. Pouze pět příbuzných přežilo a podařilo se jim uprchnout do Ameriky.

Kolekci inspirovanou historickými vzorníky v Česku představuje nezisková organizace Moravská krása. "Dlouhodobě se věnujeme propagaci moravské lidové kultury v Česku i v zahraničí, ale zajímá nás také tradice předávání řemeslných a uměleckých dovedností v rodinách. Právě proto mě velmi zaujal projekt Noaha Breuera, který představuje nejen originální umělecká díla, ale také silný příběh z naší československé historie," uvedla zakladatelka organizace Monika Vintrlíková.

V lednu 2025 bude mít Noah Breuer přednášku v pražském Uměleckoprůmyslovém museu.

 

Právě se děje

Další zprávy