Nejtěžší? Skloubit hru a tanec, říká ,,harlekýn" Dohnal

5. 6. 2013 21:00
Rozhovor s Karlem Dohnalem, klarinetistou a "harlekýnem", který vystoupí na MHF v Českém Krumlově
autor: Daniel Havel
autor: Daniel Havel | Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Na pódiu tančí, skáče, rozesmívá a zároveň i dojímá publikum, u toho bravurně hraje na klarinet. A to všechno zvládá po dlouhé desítky minut. Karel Dohnal je sice klarinetista, ale na pódiu se při ztvárňování Harlekýna pořádně zapotí. „Na konci představení jsem vždycky fyzicky zcela vyčerpaný. Cítím se jako po pětisetové tenisové bitvě," přiznává. Svoje neotřelé umění předvede i v Českém Krumlově.

Aktuálně.cz: Jak jste vybíral skladby na koncert v Českém Krumlově? Proč zazní právě ony?

Byl jsem osloven vedením festivalu k provedení Stockhausenova Harlekýna a do první poloviny koncertu jsem si mohl vybrat skladby dle svého uvážení. Chtěl jsem, aby obě poloviny měly něco společného. Vybral jsem si něco z charakteristických vlastností harlekýna, tanec a humor. Takže zazní tance v různých podobách a z různých světadílů, které jsou zároveň napsány velice úsměvně.

Aktuálně.cz: Bude koncert něčím výjimečný?

Večer bude jedinečný v tom, že první polovina bude mít podobu koncertu, a druhá bude v podstatě divadelní představení. V sále bude tma a jediným světlem bude divadelní lampa, která bude harlekýna v kostýmu celou dobu sledovat.

Aktuálně.cz: Kromě toho, že hrajete na klarinet, využíváte na pódiu pantomimu, tančíte. Jak dlouho vám trvá nacvičení nové skladby? Přece jen musíte znát melodii nazpaměť...

Srovnat nacvičení běžné skladby pro koncertní provedení a Harlekýna je skoro nemožné. Intenzivní práce na nacvičení Harlekýna trvala několik měsíců, zatímco ostatní skladby jdou většinou nacvičit mnohem rychleji. Stockhausenovu skladbu jsem se musel nejdříve naučit nazpaměť, což při rozsahu a technické obtížnosti nebylo jednoduché. Pak následovala neméně náročná fáze nácviku jednotlivých pohybů. Bylo třeba skloubit tanec s přesným vyťukáváním rytmu nohama a navíc pantomimickým ztvárněním jednotlivých charakterů postavy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Aktuálně.cz: Jak často při svých vystoupeních improvizujete? Je každý koncert jiný nebo máte pro každou skladbu i stejnou pantomimu, stejné pohyby?

Každý koncert je samozřejmě jiný. Záleží na akustice, publiku, atmosféře v sále. Věnuji se interpretaci klasické hudby, takže při koncertech neimprovizuji. Stockhausen byl navíc známý svými velmi detailně propracovanými partiturami, kde je téměř u každé fráze zcela přesný požadavek na to, co má interpret dělat. Nicméně Harlekýn je výjimečný v tom,že i přes striktní dodržení zápisu mám dost prostoru pro vlastí interpretaci a ztvárnění postavy. Snažím se o to, aby postava harlekýna měla duši a abych dokázal svým vystoupením posluchače nejen rozesmát, ale i dojímat či přivést k zamyšlení.

Aktuálně.cz: Jste jeden z mála na světě, který zvládne dílo Karlheinze Stockhausena Harlekýn pro sólový klarinet. Co je na něm nejtěžší? Jste si v něm stoprocentně jistý nebo je stále co zdokonalovat?

Harlekýn je zcela unikátní dílo v tom, že vyžaduje od interpreta nejen dokonale ovládat vlastní nástroj, ale i tanec, pantomimu a navíc ještě určitou schopnost reagovat na podněty a atmosféru z publika. Proto jej hraje jen pár klarinetistů na světě a uvádí se jen zřídka. Zdokonalovat se může člověk celý život, ale když jdu na podium, jsem vždy přesvědčen, že jsem přípravě věnoval maximální úsilí. Nejtěžší je na Harlekýnovi skloubení pohybů s hraním.

Aktuálně.cz: Nechybí Vám někdy "dech"? Docela se na pódiu hýbete a k tomu hrajete na dechový nástroj... Herci při některých představeních často doslova shazují kila, nemáte to podobně?

Ano, je to fyzicky mimořádně náročné vystoupení. Během přestavení jsem často velmi zadýchaný a musím používat speciální techniku, které se říká cirkulované dýchání neboli věčný dech. Při ní hraji velmi dlouhé fáze bez přerušení a zároveň se nadechuji nosem. Nicméně i s touto technikou jsem na konci představení fyzicky zcela vyčerpaný. Cítím se jako po pětisetové tenisové bitvě.

Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: V Krumlově Vás bude doprovázet Jiří Lukeš, proč právě on? Kombinace klarinetu s akordeonem je docela netypická... Co si od spolupráce slibujete?

Kombinace s akordeonem není úplně běžná, avšak myslím, že oba nástroje se k sobě výborně hodí. K oslovení Jiřího Lukeše mě vedly skvělé reference na jeho mimořádné interpretační schopnosti. To se potvrdilo hned při první zkoušce. Je radost hrát s takovým skvělým umělcem. Myslím že si oba spolupráci užíváme. Navíc je i skladatel, který pro naše vystoupení některé skladby upravil.

Aktuálně.cz: Jak dlouho se v Krumlově zdržíte? Plánujete se jít podívat na nějaký koncert? Zaujalo Vás něco z programu tak, že si to nechcete nechat ujít?

Český Krumlov je nádherné město a festival je, myslím, tou třešničkou na dortu, která ho zdobí. Jezdím do Krumlova docela často se svými přáteli ze zahraničí, takže se těším, že zavítám na tohle fascinující místo alespoň ještě jednou během doby festivalu. Kromě zahajovacího koncertu Eliny Garanči bych ještě rád slyšel třeba Wihanovo kvarteto, Big Band Gustava Broma, nebo Adama Plachetku s Talichovou komorní filharmonií.

 

Právě se děje

Další zprávy