Snově filmová hra s realitou vede na vrchol Tance Praha

Kultura Kultura, Jakub Novák
14. 6. 2013 13:18
Festival uvede soubor Peeping Tom s inscenací 32 rue Vandenbranden
Foto: Tanec Praha

Praha - Ve třetím týdnu festivalu Tanec Praha přichází jeden z jeho dvou vrcholů, snová inscenace 32 rue Vandenbranden vlámského souboru Peeping Tom.

Na diváky Hudebního divadla Karlín čekají 18. a 19. června výjimečné výkony tanečníků a performerů, kteří je na pozadí obřího cykloramatu vytvářejícího iluzi nekonečné zimní oblohy a za podpory živého zpěvu osobité operní pěvkyně zavedou do života a osudů komunity žijící osamoceně vysoko v zasněžených horách.

Foto: Tanec Praha

Přítomné motivy sněhu a vysokohorského prostředí jsou nedílně spjaty s bílou barvou, některými asijskými kulturami chápanou jako barva smutku a korelující s osudy postav, které jejich životní prostředí bez milosti konfrontuje s vlastní osamělostí.

Inscenace o psychologických břemenech, která s sebou vlečou mladí lidé, je však i přesto plná humoru a neuvěřitelných fyzických výkonů. Dílo pohybující se na hranici reality a snu, pracuje pro vytvoření příslušné atmosféry také se speciálními trikovými efekty, nacházejícími silnou oporu ve filmových technikách.

Představení je však s filmem svázáno ještě mnohem více. Dílem proto, že tematicky částečně vychází z filmu japonského režiséra Šóheie Imamury Balada o Narajamě a dílem kvůli tomu, že filmové postupy používali tvůrci také při jeho přípravě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Napsali jsme scénář, jaký se obvykle připravuje pro film, aby představení mělo narativní rozměr. Ve finální fázi jsme spolupracovali s filmovým střihačem, který s námi pracoval i na prvním představení, a ten nám pomohl s jeho strukturou. Ta narativnost, myslím, hodně podpořila výsledný filmový efekt," vysvětluje choreograf Franck Chartier vliv paralely s filmem na výsledné zpracování díla.

Foto: Tanec Praha

„Když sedíme v hledišti, samotné nás to baví a říkáme si: Wow, to je jak v kině. Dalším filmovým prvkem je hra s realitou, nejasná hranice mezi tím, co se děje skutečně a co pouze v představách některé z postav," dodává.

Unikátní scénu zde kromě zmíněné noční oblohy spoluvytváří také závěje sněhu a dva karavany, sloužící jako útočiště mladého páru, těhotné ženy a tulačky. Hudební dramatičnost tohoto odlehlého světa, vykresleného ve filmovém stylu, dotváří podmanivé melodie Belliniho, Pink Floyd a Stravinského v živé interpretaci belgické mezzosopranistky Eurudike De Beulové.

Představení 32 rue Vandenbranden z roku 2009 je výsledkem spolupráce argentinsko-italské tanečnice a choreografky Gabriely Carrizové a Francouze Francka Chartiera, kteří spolu v roce 2000 založili soubor tanečního divadla Peeping Tom.
Ten má na kontě kromě například i trilogii Le Jardin, Le Salon a Le Sous Sol. Mezi další úspěšná díla souboru patří ještě choreografie A louer.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy