40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Lady Gaga jako Harley Quinn a Joaquin Phoenix v Jokerovi 2.
Film Joker: Folie à deux uvedou česká kina 3. října. | Video: Warner Bros. Pictures

Joker: Folie à deux

Režie: Todd Phillips, česká premiéra 3. října

K nejočekávanějším filmům roku 2024 patří pokračování příběhu komiksového antagonisty Jokera. Batmanova úhlavního nepřítele si opět zahraje Joaquin Phoenix, po jehož boku se objeví zpěvačka Lady Gaga v roli Harley Quinn.

Za ztvárnění jednoho z nejkontroverznějších padouchů v komiksovém světě DC získal Phoenix cenu Oscar. Film režiséra Todda Phillipse z roku 2019 ukázal, jak se nájemný klaun a neúspěšný stand-up komik Arthur Fleck snaží najít své místo v roztříštěné společnosti města Gotham. V důsledku špatných rozhodnutí se mění v nelítostného zabijáka Jokera, který rozvíří vlnu násilí.

Snímek byl nominován na Oscara za režii i nejlepší film, s rozpočtem okolo 70 milionů dolarů celosvětově utržil přes miliardu dolarů a například kritik Kamil Fila jej označil za "pravděpodobně nejoriginálnější komiksový film všech dob".

Folie à deux z podtitulu chystaného pokračování je označení pro indukovanou duševní poruchu, sdílené přeludy, klamy či bludy, doslova šílenství ve dvou. Režie se opět ujme Todd Phillips, scénář napsal se Scottem Silverem podepsaným již pod prvním dílem. Premiéru bude mít Joker 2 měsíc před americkými prezidentskými volbami.

 

Právě se děje

Další zprávy