Nastal osmičkový rok. Kam vyrazit na výstavy, které se mu budou věnovat? Tady je přehled

Hana Slívová Hana Slívová
1. 1. 2018 6:30
Během roku 2018 si bude řada tuzemských galerií, muzeí a dalších institucí připomínat sto let od založení samostatného Československa, ale také například padesát let od okupace vojsky Varšavské smlouvy nebo výročí třicetileté války. Tady je základní přehled výstavních akcí, které se chystají.
Foto: Moravská galerie Brno

1968://computer.art/sykora_valoch

Brno, Moravská galerie
20. 4. - 5. 8. 2018

V únoru roku 1968 měl umělec a estetik Jiří Valoch v brněnském Domě umění výstavu Počítačové grafiky. O půl roku tak předběhl zásadní londýnskou Cybernetic Serendipity, dobově prezentovanou jako vůbec první mezinárodní výstavu zaměřenou na vztah mezi uměním a technologií.

Výstava počítačového umění, která bude od dubna v Moravské galerii Brno v rámci výročí Valochova kurátorského projektu z roku 1968, se zaměří na historickou reflexi fenoménu vzniku počítačového umění v 60. a 70. letech. Představí tvorbu nejen autorů zastoupených ve Valochově projektu z roku 1968, ale bude i reflektovat použití počítačových procesů při vzniku malby a architektonických realizací, jimž se u nás věnoval především Zdeněk Sýkora (jeho práce je na obrázku).

 

Právě se děje

Další zprávy