Moskevský soud v nepřítomnosti odsoudil spisovatele Zygara

ČTK ČTK
24. 7. 2024 8:37
Moskevský soud v nepřítomnosti odsoudil spisovatele Zygara

Moskevský soud v úterý odsoudil ruského novináře a spisovatele Michaila Zygara k 8,5 letům ve vězeňském táboře za údajné "lživé zprávy" o ruské armádě. Rozsudek byl vynesen v nepřítomnosti, protože spisovatel v Rusku nežije, informoval server Forbes.ru.

Zygar byl odsouzen kvůli jedinému příspěvku na sociální síti o válečných zločinech v ukrajinském městě Buča, kterých se dopustili ruští vojáci, doplňuje stanice BBC. Ruské úřady pokládají za "lživé" veškeré zprávy, jež neodpovídají oficiální verzi tamního režimu. Moskva například odmítá, že by její vojáci útočili na civilisty nebo se dopouštěli válečných zločinů. Symbolem válečných zvěrstev se přitom stalo právě město Buča u Kyjeva, v jehož ulicích po ústupu ruských vojsk od Kyjeva na jaře 2022 ležely mrtvoly zastřelených civilistů a další stovky těl byly nalezeny v okolí v hromadných hrobech.

Knihy Michaila Zygara, někdejšího válečného zpravodaje ruského deníku Kommersant a později šéfredaktora nezávislého ruského televizního kanálu Dožď, jsou známé také českým čtenářům. Po titulech Říše musí zemřít a Všichni muži Kremlu letos nakladatelství Pistorius & Olšanská v překladu Kristýny Janské vydalo publikaci Válka a trest: Putin, Zelenskij a cesta k ruské invazi na Ukrajinu.

 

Právě se děje

Další zprávy