MoMA v New Yorku po třech desítkách let změní ředitele

DPA
14. 9. 2024 6:19
MoMA v New Yorku po třech desítkách let změní ředitele

Po třiceti letech skončí Glenn Lowry na pozici ředitele newyorského Muzea moderního umění. V září 2025 odstoupí z funkce, informovala agentura DPA. "Teď je vhodná doba přemýšlet nad budoucností muzea a já si řekl: carpe diem," potvrdil Lowry deníku New York Times. "Všeho, čeho jsem tady chtěl dosáhnout, jsem buď dosáhl, nebo je to na velmi dobřé cestě," dodává vystudovaný kunsthistorik a kurátor, který koncem měsíce oslaví sedmdesátiny.

Předsedkyně správní rady muzea Marie-Josée Kravis dodala, že Lowry skončil po vzájemné dohodě a že kdyby byl býval chtěl, management byl ochotný prodloužit mu smlouvu. Správní rada nyní začíná hledat jeho nástupce, neomezuje se přitom jen na USA. Lowry bude mít příští rok na podzim sérii přednášek v pařížském Louvru.

Od roku 1995, kdy se Lowry stal jeho historicky šestým ředitelem, prošlo Muzeum moderního umění v New Yorku dvěma rekonstrukcemi a sloučením s centrem současného umění PS1, které sídlí na Long Islandu a dnes se jmenuje MoMA PS1. Celková výstavní plocha se díky tomu více než zdvojnásobila. Muzeum také založilo výzkumné a vzdělávací centrum, celková návštěvnost se nyní pohybuje okolo tří milionů osob ročně. Za Lowryho vedení rozpočet instituce narostl o 60 milionů na zhruba 190 milionů dolarů ročně. Nadační fond, jenž muzeum zřizuje, měl v době jeho nástupu na účtu asi 200 milionů, nyní disponuje částkou 1,7 miliardy dolarů, uvedly New York Times.

 

Právě se děje

Další zprávy