Člověk si uvědomí, jak zestárl. Bartoška oslavil výročí a zahájil festival ve Varech

Přenos skončil
Ve velkém sále karlovarského Thermalu v pátek večer začal 58. ročník filmového festivalu. Po červeném koberci prošli jeho prezident Jiří Bartoška, oscarový herec Geoffrey Rush a nakonec i hlavní hvězda, Viggo Mortensen. Herec známý jako Aragorn z Pána prstenů na slavnostním ceremoniálu řekl i pár vět česky. Zahájení jsme sledovali online.
Prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou Bartoškovou.
Prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou Bartoškovou. | Foto: ČTK
Přenos skončil
19:26

Karlovarský festival potrvá do příští soboty 6. července. Online přenos ze zahájení nyní končí, o dění ve Varech však bude deník Aktuálně.cz průběžně informovat. Děkujeme za pozornost.

19:24

A teď už zbývá jediné. "Přátelé, považujme 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech za zahájený," říká Jiří Bartoška. A tím je slavnostní ceremoniál u konce.

Diváci ve velkém sále Thermalu nyní uvidí film Až na konec světa. Na večerním koncertě před hotelem pak vystoupí britská skupina Kosheen. Koncert bude pro veřejnost zdarma, na rozdíl od jejího vystoupení minulý víkend na pražském festivalu Metronome.

Jiří Bartoška.
Jiří Bartoška. | Foto: ČTK
19:23

"Jsme velice rádi, že vám ukážeme náš příběh," čte Viggo Mortensen další celou větu v češtině a opět za to sklízí potlesk. "Film uvidíte už za pár minut. Nebylo snadné ho natočit, ale mohl jsem se naštěstí opřít o skvělou partu herců v čele s Vicky Krieps, která hraje Vivienne. Doufám, že se do ní zamilujete tak, jako se do ní zamilovala moje postava a jako jsem se do ní popravdě zamiloval i já sám. A vůbec celý štáb," pokračuje herec.

Nakonec ještě vyzdvihuje výkon mladého skotského rodáka Sollyho McLeoda, který ve snímku rovněž účinkuje a přijel s Mortensenem do Varů. "Pojď k nám, jestli chceš," zve Mortensen mladšího kolegu na pódium. McLeod skutečně přichází. "Ještě o něm hodně uslyšíte. Díky moc, že jste nás sem pozvali," loučí se Viggo Mortensen.

Viggo Mortensen.
Viggo Mortensen. | Foto: ČTK
19:20

Mortensen nyní za velkého aplausu přichází na pódium velkého sálu hotelu Thermal. Objímá Jiřího Bartošku, který mu předává Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii. Američan sošku pokládá k nohám a ujímá se slova. "Dobrý večer. Je pro mě velká čest být hostem karlovarského festivalu," zdraví Mortensen diváky celou větou, kterou pronesl česky. Následuje aplaus.

"Tenhle festival je velmi důležitou oslavou kinematografie a mně je ctí, že jste se rozhodli ocenit mou práci filmového vypravěče," říká Mortensen a jmenovitě děkuje Jiřímu Bartoškovi, Kryštofu Muchovi i Karlu Ochovi. "Vím, že pro festival pracují už dlouho a každý rok ho zlepšují. Chtěl bych ale poděkovat i dobrovolníkům, všem, kteří sem jezdí, je to tady opravdu úžasné. A díky moc, že jste jako zahajovací film vybrali zrovna ten náš, to je velká čest," pokračuje Viggo Mortensen.

Jiří Bartoška a Viggo Mortensen.
Jiří Bartoška a Viggo Mortensen. | Foto: ČTK
19:12

Sestřih jeho nejznámějších rolí nyní uvádí Vigga Mortensena, hlavní hvězdu letošního ročníku. Do Varů přivezl western Až na konec světa, který se zaměřuje na to, co dělají ženy, když jejich muži odejdou do války. Mortensen napsal scénář, film režíroval a po boku herečky Vicky Krieps v něm ztvárnil hlavní roli zamlklého truhláře. Snímek se odehrává v 19. století.

19:08

Za potlesku přichází na pódium prezident festivalu Jiří Bartoška. "Vím, že pletu věci, neskloňuji, říkám špatná data, kdy začíná příští ročník, dokonce si opět dávám ruku do kapsy," vyjmenovává sedmasedmdesátiletý Bartoška některé své nešvary.

"Děkuji všem, kteří nám pomáhají organizovat tento svátek filmu. Dovolte mi, abych při těchto oslavách poděkoval nejužšímu týmu festivalu," říká a vyjmenovává výkonného ředitele Kryštofa Muchu, uměleckého ředitele Karla Ocha či vedoucího produkce Petra Lintimera. Kromě diváků děkuje Bartoška lidem, kteří ve Varech začínali jako brigádníci a nyní festival organizují.

19:00

Zvláštní potlesk si vysloužil ukrajinský režisér Oleh Sencov. Po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 jej zatkli Rusové a následně ho odsoudili ke 20 letům vězení. Propuštění Sencova, jenž byl ve vězení mučen, žádali i čeští filmaři. V roce 2019 se dostal na svobodu, nyní je poručíkem ukrajinské armády a brání svou vlast před ruskými okupanty. Na festival přijel z fronty, mimo soutěž tu uvede svůj válečný film Real. Sedí ve 12. řadě hotelu Thermal a sklízí tak velký potlesk, že si musí stoupnout dvakrát.

18:56

Karlovarský festival je mimořádný tím, že má každý rok unikátní znělku, ve které účinkuje jedna z hollywoodských hvězd, připomíná Eben. Divákům pouští tu, kterou v roce 2011 natočil britský herec Jude Law.

18:53

Pokračuje představování porot. V té hlavní letos zasedá i Geoffrey Rush, držitel Oscara, televizní Emmy, divadelní ceny Tony či Zlatých glóbů. "Jediné, co mu chybí, je Zlatá hokejka, jinak má všechno," vtipkuje na jeho adresu Eben. Každý člen poroty v sále sklízí potlesk.

Marek Eben.
Marek Eben. | Foto: ČTK
18:49

Marek Eben už na pódiu děkuje partnerům, představuje členy porot a hovoří na různá témata. "Co to je ta autentická emoce?" uvažuje třeba nahlas. "Když vám někdo řekne, že jste vůl, a vy mu dáte pěstí, je to jistě autentická emoce. Zatímco když vám někdo řekne, že dobře vypadáte, a vy mu dáte pěstí, tak to není emoce autentická. Tedy, dřív to nebyla. Ale dneska už je. Protože ten, co vám to řekne, vůbec nemá co hodnotit, jak vy vypadáte. Takže pokud mu dáte pěstí do nosu, je to opět emoce autentická, z čehož plyne, že v podstatě vždy, když někomu dáte pěstí, je to emoce autentická, protože ten druhý si určitě myslel něco, za co si to zasloužil," dí Eben.

18:47

Nyní má premiéru letošní znělka, v níž účinkuje hollywoodský herec a producent Benicio del Toro. Festival navštívil v roce 2022. Znělku s ním posléze v Berlíně natočil Ivan Zachariáš. "Další den, další město. Další únik," říká Benicio del Toro v černobílém klipu, zatímco vystupuje z vlaku. "Furt to samý dokola. Musíš to udělat, je to fakt důležitý. Bude to jen pár dní. Sednu do letadla, na vlak. A jedu bůhvíkam. Dělám, že tam patřím. Jsem neviditelný. Usmívám se na lidi, které neznám. Směju se jejich blbým vtipům. Udělám, co musím. A zase rychle vypadnu," glosuje na nádraží možná situaci herce, jenž pokaždé natáčí jinde s někým jiným, možná někoho, kdo navštěvuje jeden festival za druhým. "Co je moc, to je moc," uzavírá tento mikropříběh Benicio del Toro.

Benicio del Toro ve znělce karlovarského festivalu.
Benicio del Toro ve znělce karlovarského festivalu. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
18:43

"Uvažoval jsi někdy o tom, že bys toho nechal?" ptá se Eben. "My jsme festival s Evou Zaoralovou šli zachraňovat. Představa, že se někdo topí, ty skočíš do vody, ale v půlce si to rozmyslíš a ten chudák utone, tak to nás nikdy nenapadlo, že bychom s tím zachraňováním přestali," říká Bartoška.

Zdůrazňuje, jak bylo důležité, že festival není státní a že ministerstvo každé čtyři roky neměnilo vedení akce. "Ukázalo se, že ne všechna rozhodnutí státu jsou moudrá," glosuje dobové úvahy o zrušení festivalu Bartoška. Pak se vrací k nedávnější době. "Když byl covid, všichni partneři s námi zůstali. Za to velké díky," zmiňuje.

Jiří Bartoška a Marek Eben.
Jiří Bartoška a Marek Eben. | Foto: ČTK
18:43

Po taneční choreografii bratří Cabanů, která zahrnula vozíčkářku i prvky nového cirkusu, se opět ozývá hlas moderátora Marka Ebena. Nestojí ale na pódiu, sedí vedle Jiřího Bartošky v sále, mají mikrofony a decentně na ně svítí světlo. "Tak co? Dojalo tě to?" ptá se ho Eben. "Třicet let je strašně dlouhá doba. Člověk si uvědomí, jak zestárl a kolik práce je za námi," odpovídá Bartoška, který letos slaví 30 let ve funkci prezidenta festivalu.

Úvodní choreografie karlovarského festivalu.
Úvodní choreografie karlovarského festivalu. | Foto: ČTK
18:34

Zatímco na pódiu září číslovka 1994, hlas Marka Ebena připomíná, co se tehdy dělo v Česku a ve světě. "V Praze byla zřízena Galerie Rudolfinum. Začala vysílat televize Nova, pražský arcibiskup Miloslav Vlk byl jmenován kardinálem, Nelson Mandela se stal prezidentem Jihoafrické republiky, Jeff Bezos založil Amazon. Společnost Sony uvedla na trh svou první herní konzoli PlayStation. Premiérově byl uveden seriál Přátelé," vypočítává Eben.

Ve stejné době karlovarský festival stagnuje a ministerstvo kultury uvažuje, že by ho zrušilo. "Na scénu však jako Blaničtí rytíři vstupuje festivalová nadace a v jejím čele prezident Jiří Bartoška," uvádí Eben následující segment, který formou fotografické a video montáže připomíná, jak do Varů díky Bartoškovi a dramaturgyni Evě Zaoralové začaly jezdit hollywoodské hvězdy. Z reproduktorů hraje hit Uptown Funk od Marka Ronsona a Bruna Marse.

18:30

Ve velkém sále hotelu Thermal právě začíná slavnostní ceremoniál, jehož úvodní choreografii jako tradičně připravili bratři Michal a Šimon Cabani.

18:11

A tady je ještě Jenovéfa Boková. Tím příchody na červený koberec končí. Za chvíli začne ve velkém sále hotelu Thermal slavnostní ceremoniál. Dění dál sledujeme online.

Jenovéfa Boková.
Jenovéfa Boková. | Foto: ČTK
18:10

Nechybí ani herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Dagmar Havlová.
Dagmar Havlová. | Foto: ČTK
18:08

Herečka Tatiana Dyková a zpěvák Vojtěch Dyk.

Tatiana Dyková a Vojtěch Dyk.
Tatiana Dyková a Vojtěch Dyk. | Foto: ČTK
18:04

Pokračují příchody na červený koberec. Tady jsou herci Lenka Vlasáková a Jan Dolanský.

Herci Lenka Vlasáková a Jan Dolanský.
Herci Lenka Vlasáková a Jan Dolanský. | Foto: ČTK
18:00

Před šestou večer se objevují herečka Anna Geislerová a její sestra, umělkyně Ester Geislerová, která od tohoto týdne vystavuje v pražské Kunsthalle.

Herečka Anna Geislerová a její sestra Ester Geislerová.
Herečka Anna Geislerová a její sestra Ester Geislerová. | Foto: ČTK
17:58

Blížíme se do finále. Tady jsou herečky Hana Vagnerová a Petra Nesvačilová, které na červeném koberci doprovodil Stanislav Majer.

Herečky Hana Vagnerová a Petra Nesvačilová.
Herečky Hana Vagnerová a Petra Nesvačilová. | Foto: ČTK
17:52

Ještě jednou Viggo Mortensen zdravící diváky.

Viggo Mortensen.
Viggo Mortensen. | Foto: ČTK
17:50

Vigga Mortensena ve Varech doprovází španělská herečka Ariadna Gil, žijí spolu od roku 2009.

Viggo Mortensen a Ariadna Gil.
Viggo Mortensen a Ariadna Gil. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
17:46

Ve tři čtvrtě na šest přijíždí další vůz a z něho vylézá herec Viggo Mortensen, hlavní hvězda letošního ročníku. Okamžitě přichází k divákům, kteří si ho fotí na mobilní telefony, a několik minut trpělivě rozdává autogramy.

Představitel Aragorna z fantasy ságy Pán prstenů přicestoval do Česka už ve čtvrtek večer. Na pátečním ceremoniálu převezme cenu prezidenta festivalu a uvede snímek Až na konec světa.

Viggo Mortensen.
Viggo Mortensen. | Foto: ČTK
17:45

Herečka Tereza Ramba a její manžel Matyáš Ramba.

Herečka Tereza Ramba a Matyáš Ramba.
Herečka Tereza Ramba a Matyáš Ramba. | Foto: ČTK
17:41

… a tady herečka Alena Mihulová s dcerou Karolínou Kachyňovou.

Alena Mihulová s dcerou Karolínou Kachyňovou.
Alena Mihulová s dcerou Karolínou Kachyňovou. | Foto: ČTK
17:38

… zde herečka Elizaveta Maximová…

Elizaveta Maximová.
Elizaveta Maximová. | Foto: ČTK
17:36

Následují další české hvězdy. Tady je herec Miroslav Donutil s manželkou Zuzanou Donutilovou…

Miroslav Donutil s manželkou Zuzanou Donutilovou.
Miroslav Donutil s manželkou Zuzanou Donutilovou. | Foto: ČTK
17:34

Krátce po Bartoškovi přichází moderátor zahajovacího večera Marek Eben.

Marek Eben.
Marek Eben. | Foto: ČTK
17:33

V půl šesté za velkého aplausu z dalšího vozu vystupuje prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou Bartoškovou. Zdraví diváky a pózují fotografům.

Letos je to 30 let, kdy Bartoška s dnes již nežijící dramaturgyní Evou Zaoralovou začali karlovarský festival řídit. Tehdy stagnující přehlídku proměnili v nejprestižnější akci tohoto typu nejen v Česku, ale celé střední Evropě.

Jiří Bartoška s manželkou Andreou Bartoškovou.
Jiří Bartoška s manželkou Andreou Bartoškovou. | Foto: ČTK
17:19

Je tu další členka hlavní poroty a držitelka Českého lva, herečka Eliška Křenková. Zdraví diváky a na červeném koberci si pořizuje fotografii s Geoffreym Rushem.

Herečka Eliška Křenková.
Herečka Eliška Křenková. | Foto: ČTK
17:16

Ještě jednou Geoffrey Rush s manželkou Jane Menelaus.

Geoffrey Rush s manželkou Jane Menelaus.
Geoffrey Rush s manželkou Jane Menelaus. | Foto: ČTK
17:13

Za velkého potlesku vylézá z dalšího vozu australský herec Geoffrey Rush. Dvaasedmdesátiletý držitel Oscara a také laureát karlovarské ceny za přínos světové kinematografii z roku 2022 se na festival vrátil jako člen hlavní poroty. Po červeném koberci prochází s manželkou Jane Menelaus a zdraví diváky.

Rush proslul filmem Záře, za který dostal Oscara. V roce 2004 přidal televizní cenu Emmy za titulní roli ve snímku Život a smrt Petera Sellerse. Známý je také z dramatu Králova řeč, v němž ztvárnil jazykového lektora anglického krále Jiřího VI.

Geoffrey Rush.
Geoffrey Rush. | Foto: ČTK
17:08

Po červeném koberci v rychlém sledu po sobě prošli moderátor Libor Bouček, hokejista Jakub Voráček, dokumentaristka Adéla Komrzý nebo nyní designér Aleš Najbrt s dcerou Amálií Najbrtovou.

Designér Aleš Najbrt s dcerou Amalií Najbrtovou.
Designér Aleš Najbrt s dcerou Amalií Najbrtovou. | Foto: ČTK
16:49

Jsou tu první herci: zpěvák a herec Milan Peroutka s partnerem nebo Robert Mikluš, kterého stejně jako vloni doprovází matka.

Milan Peroutka (vpravo) s partnerem.
Milan Peroutka (vpravo) s partnerem. | Foto: ČTK
16:38

V půl páté jako první po červeném koberci procházejí výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha s manželkou Darinou Muchovou.

Výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha s manželkou Darinou Muchovou.
Výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha s manželkou Darinou Muchovou. | Foto: ČTK
16:35

První filmy návštěvníci festivalu viděli už v pátek ráno. Mexický režisér Michel Franco v poledne uvedl snímek Paměť, který se odehrává v New Yorku. Rutinní život svobodné matky v něm naruší setkání s mužem sužovaným příznaky demence. Matku ztvárnila oscarová hvězda Jessica Chastain, muže pak Peter Sarsgaard, jenž za tento výkon dostal cenu na benátském festivalu.

"Nápad na film vychází ze scény, kdy muž sleduje ženu z třídního srazu domů a neví se proč. Ptal jsem se, kdo jsou ti lidé," řekl divákům režisér Franco. Ten letos v Karlových Varech pomáhá nadějným mladým tvůrcům.

Režisér Michel Franco na karlovarském festivalu.
Režisér Michel Franco na karlovarském festivalu. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:31

Kromě filmových fanoušků jsou už v plném nasazení i brigádníci, kteří zajišťují hladký chod festivalu. Každoročně jich pořadatelé najímají okolo 1500, letos náklady na ně vzrostly v souvislosti se změnou zákona. "Máme to stejné jako všichni zaměstnavatelé, kteří nabírají brigádníky. I my jsme museli zvýšit rozpočet na ně. A není to málo, odhadem o 12 až 15 procent," řekl šéf produkce festivalu Petr Lintimer.

Pro festival letos pracuje asi 1500 brigádníků.
Pro festival letos pracuje asi 1500 brigádníků. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:26

Prodej lístků a festivalových passů začal ve čtvrtek. Na otevření pokladen čekaly stovky lidí, fronty byly dlouhé několik set metrů. Lidí v nich stálo zřejmě více než v minulých letech, odhadla agentura ČTK. I podle šéfa produkce festivalu Petra Lintimera byly letošní fronty na lístky nejdelší za poslední roky.

"Mám s sebou spacák, karimatku a rybářské křesílko. Noc se tráví tak, že se tady sejdeme zase po roce, popovídáme si, dáváme si ještě nějaké tipy na filmy, holky tady dělají dárky a podobně," popsal jeden z čekatelů Pavel Dvořák. Každý rok patří mezi ty, kteří jsou ve frontě mezi prvními. Filmový fanoušek z Kolínska si s sebou vzal i jídlo a pití.

Prodej lístků a festivalových passů začal ve čtvrtek. Na otevření pokladen čekaly stovky lidí.
Prodej lístků a festivalových passů začal ve čtvrtek. Na otevření pokladen čekaly stovky lidí. | Foto: ČTK
16:22

V ulicích Karlových Varů šlo již v pátek ráno vidět více lidí, parkoviště v centru byla z větší části zaplněná. Ve stanovém městečku stály první stany. "Zatím tady máme 82 Čechů a šest cizinců," řekla recepční stanového městečka.

Podle agentury ČTK se plní také hostel v základní škole Dukelských hrdinů v centru města. V minulých letech bylo možné ubytovat se též v hostelu na nábřeží Jana Palacha, ten ale letos nefunguje. Ceny zůstaly stejné jako loni, spolu s poplatkem činí 300 korun za osobu a noc. Mírně zdražilo parkování.

Festival na svých stránkách odkazuje i na další možnosti ubytování včetně pronajatých bytů. Jejich poskytovatelé dávají přednost pobytu na více dní, ceny se pohybují okolo 2000 až 5000 korun na den.

Stanové městečko ve Varech se pomalu plní.
Stanové městečko ve Varech se pomalu plní. | Foto: ČTK
16:18

V pátek pořadatelé potvrdili, že na poslední chvíli slíbil účast také režisér Oleh Sencov, který byl roky ruským vězněm svědomí a momentálně brání vlast coby poručík ukrajinské armády. Do Varů přijede osobně uvést svůj film Real, jenž zprostředkovává realitu války pohledem jejího přímého účastníka.

Držitele Sacharovovy ceny za svobodu myšlení Sencova v roce 2014 zatkli Rusové na anektovaném poloostrově Krym a následně jej odsoudili ke 20 letům vězení za údajné plánování teroristických útoků. Propuštění Sencova, jenž byl ve vězení mučen, žádali i čeští filmaři. Na svobodu se dostal v září 2019 v rámci výměny zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem.

Hned v prvních dnech vpádu ruské armády v únoru 2022 pak Sencov vstoupil do armády. Při jedné z útočných akcí bylo jeho bojové vozidlo pěchoty zničeno nepřátelským dělostřelectvem. Z nedalekých zákopů se pokusil rádiem zorganizovat evakuaci části své jednotky, což zkomplikoval nedostatek munice a neustávající ruská palba. Tato akce se stejně jako jeho film jmenovala Real.

16:15

Vážení čtenáři, vítejte u přenosu ze zahájení 58. ročníku karlovarského filmového festivalu. První hvězdy by měly na červený koberec dorazit před pátou odpoledne. Americký herec Viggo Mortensen, představitel Aragorna z Pána prstenů, přicestoval do Česka už ve čtvrtek večer. Na dnešním ceremoniálu převezme cenu prezidenta akce Jiřího Bartošky a uvede snímek Až na konec světa.

Ve čtvrtek večer dorazil i australský herec Geoffrey Rush, který je tentokrát členem poroty. Další celebrity dorazí v průběhu akce, k těm nejznámějším budou patřit britský rodák Clive Owen, německý herec Daniel Brühl a oceňovaný režisér i producent Steven Soderbergh.

Kultura Kultura
28. 6. 2024 16:15
 

Právě se děje

Další zprávy