Tři příběhy o lásce. Zlínské divadlo zahajuje sezonu komedií

ČTK ČTK
před 2 hodinami
První premiérou letošní sezony Městského divadla Zlín se stane komedie Apartmá v hotelu Plaza od již nežijícího amerického dramatika Neila Simona. Režie se ujal Janusz Klimsza, po sobotní premiéře následují nejbližší reprízy 24. září a 16. října.
Na snímku ze zkoušek inscenace Apartmá v hotelu Plaza jsou Rostislav Marek jako Sam, Petra Králová v roli Karen a Milana Gorská coby Jean.
Na snímku ze zkoušek inscenace Apartmá v hotelu Plaza jsou Rostislav Marek jako Sam, Petra Králová v roli Karen a Milana Gorská coby Jean. | Foto: ČTK

Jako podtitul letošní sezony si zlínské divadlo vybralo lásku. "Simonova komedie Apartmá v hotelu Plaza je pro téma naší sezony titulem přímo vzorovým, protože předkládá lásku v mnoha podobách: lásku manželskou, rodičovskou, mileneckou, ale i platonickou," říká dramaturg Vladimír Fekar.

V hotelovém apartmá se odehrají tři komediálně laděné příběhy. V prvním se manželé slaví svatební výročí v období manželské krize. Ve druhé aktovce budou diváci svědky setkání hollywoodského producenta se svou bývalou studentskou láskou. Ve třetím příběhu si rodiče nevěsty musí poradit s tím, že se jejich dcera ve svatební den zavřela v koupelně.

Simonův způsob divadelního přemýšlení je blízký režiséru Januszi Klimszovi, který má Američanovy komedie rád. "Já asi už ze svého naturelu tíhnu ke smutným komediím," podotýká režisér. Podle něj Simonovy hry spojuje dokonale zvládnuté komediální řemeslo a v komediálnosti zvláštní zádumčivost i empatie k postavám.

Diváci uvidí herce Rostislava Marka, Petru Královou, Milanu Gorskou, Zdeňka Lambora, Marii Vojtěchovou, Gustava Řezníčka a Martu Bačíkovou. Apartmá v hotelu Plaza může veřejnost znát také ze stejnojmenné filmové adaptace natočené roku 1971.

 

Právě se děje

Další zprávy