Novinářka Masha Gessen převzala Cenu Hannah Arendtové, na akci dohlížela policie

Kultura AP, Kultura, DPA
16. 12. 2023 23:26
Americká novinářka a spisovatelka Masha Gessen v sobotu převzala Cenu Hannah Arendtové. Podle agentury AP se tak stalo na ceremoniálu, který byl oproti původním plánům výrazně redukovaný. Autorka v Německu vyvolala rozruch esejí pro časopis New Yorker, kde přirovnala Pásmo Gazy k židovskému ghettu za nacistického Německa a současnou situaci popsala slovy, že teď "je ghetto likvidováno".
Místo brémské radnice nakonec Masha Gessen převzala Cenu Hannah Arendtové v menší místnosti.
Místo brémské radnice nakonec Masha Gessen převzala Cenu Hannah Arendtové v menší místnosti. | Foto: ČTK / DPA

Kvůli příměru v článku se od laureátky distancovali pořadatelé a sponzoři ceny, to znamená Nadace Heinricha Bölla a brémský Senát. Samotné udělení ceny organizátoři nejprve zrušili. Nakonec se uskutečnilo nikoliv v pátek na brémské radnici za účasti politiků a osobností veřejného života, nýbrž o den později v malé místnosti za přítomnosti asi 50 lidí.

Na vše dohlíželi čtyři policisté, organizátoři ještě v sobotu podruhé změnili dějiště konání. Laudatio přednesl bulharský politolog Ivan Krastev, za porotce promluvil profesor sociologie Michael Daxner, doplňuje agentura DPA.

Autorka si za kontroverzním příměrem stojí. V rozhovoru pro časopis Politico řekla, že "určitě je možné být tímto příměrem pobouřený, ale v tomto případě byl morálně i politicky nutný", uvedla.

"Snažila jsem se v té eseji říct, že když holokaust vytlačujeme na okraj historie jako něco jedinečného, skoro jako by ho ani nespáchali lidé, pak se z něj nemůžeme poučit," říká Masha Gessen. "Nejsme o nic lepší ani chytřejší než lidé, kteří žili před 90 lety. Jediný rozdíl mezi nimi a námi spočívá v tom, že v jejich představivosti holokaust neexistoval, zatímco my víme, že možný je a že se stal, a musíme toho využít, aby se nikdy neopakoval," dodala.

Americká novinářka a spisovatelka ruského původu roku 2016 navštívila Prahu, její knihy Přežít autokracii nebo Muž bez tváře: Neuvěřitelný vzestup Vladimira Putina vyšly také v českém překladu. Autorka se identifikuje mimo genderovou polaritu a používá zájmena oni/jejich.

Video: Hamás nemá v arabském světě výhradní podporu

Podpora teroristického hnutí Hamás není v arabském světě ničím samozřejmým, řekl v pořadu Spotlight tento týden zahraniční reportér Pavel Novotný. | Video: Martin Krepindl
 

Právě se děje

Další zprávy