Paříž před olympiádou zdražuje. Vstupné do Louvru už stojí o pět eur víc

Kultura Reuters AFP, Kultura, Reuters
15. 1. 2024 19:04
Půl roku předtím, než bude Paříž hostit Letní olympijské hry, zdražilo nejznámější tamní muzeum Louvre vstupné téměř o 30 procent. Od tohoto týdne lístek místo 17 eur stojí 22 eur na osobu, v přepočtu asi 544 korun. Podle agentury AFP to neodradilo návštěvníky, kteří také v pondělí ráno stáli frontu venku na mrazu, aby si vevnitř prohlédli například slavný obraz Mony Lisy od Leonarda da Vinciho.
Fronty do Louvru vždy začínají před skleněnou pyramidou tvořící vstup do muzea.
Fronty do Louvru vždy začínají před skleněnou pyramidou tvořící vstup do muzea. | Foto: Profimedia.cz

Louvre zdražil poprvé od roku 2017. "Klidně bych zaplatila dvojnásobek," deklaruje však devětapadesátiletá návštěvnice Janelle, jež přiletěla z Austrálie s dcerou.

Kromě Mony Lisy, která byla namalovaná počátkem 16. století, je v křehkém stavu a už dávno nesmí cestovat do zahraničí, se tato návštěvnice těší na Venuši Mélskou, jednu z nejznámějších starořeckých soch. I ta je v Louvru trvale vystavená, stejně jako třeba socha Niké Samothrácké z druhého století před naším letopočtem. "Kvůli takovým věcem pět euro navíc nehraje až tak velkou roli," myslí si i další návštěvník, třiatřicetiletý Benjamin Boudaud.

Ředitelka muzea Laurence des Carsová zvýšení cen zdůvodňuje nutností pokrýt vyšší náklady na energie, které v roce 2022 meziročně vzrostly o 88 procent. Louvre navíc pro velký zájem prodloužil otevírací dobu, což způsobilo další nárůst nákladů.

Nejnavštěvovanější pařížské muzeum vloni přivítalo 8,9 milionu lidí, z nichž zhruba 40 procent však mělo nárok na vstup zdarma. Mezi ně patří lidé mladší 25 let, nízkopříjmoví, hendikepovaní, učitelé nebo novináři, vysvětluje agentura AFP.

Vstupné vloni zdražovaly i některé výtvarné instituce mimo starý kontinent, například v USA. Guggenheimovo muzeum stejně jako Muzeum moderního umění v New Yorku zvedlo ceny z 25 na 30 dolarů, což je v přepočtu 677 korun.

Monu Lisu si přichází prohlédnout většina návštěvníků Louvru.
Monu Lisu si přichází prohlédnout většina návštěvníků Louvru. | Foto: ČTK/AP

Ve francouzské metropoli zdražování kromě inflace souvisí především s blížící se sportovní událostí. Letní olympijské hry 2024 potrvají od 26. července do 11. srpna a například lístky na metro v té době zřejmě budou jednou tak drahé. Dle návrhu dopravního podniku mají stát 4,30 eura za kus místo dosavadních 2,10 eura, doplňuje agentura Reuters.

Podle ní ale nejvíc porostou ceny hotelových pokojů a pronájmů bytů pro návštěvníky ze zahraničí. Pařížský turistický úřad očekává průměrný meziroční nárůst cen až o 300 procent.

Například hotelový řetězec Ibis už minulý měsíc uvedl, že pokoje, které běžně stály 80 až 200 eur, vyjdou v době olympijských her na 400 až 700 eur na noc. Čtyřhvězdičkový Hotel du Beaumont v populární čtvrti Montmartre v době olympiády nabízí pokoj místo 220 eur za 1210 eur, napsal deník Le Monde.

Město by v souvislosti s olympiádou mohlo přivítat až deset milionů lidí. Míra inflace ve Francii dosáhla v letech 2021 a 2022 hodnot 4,9 procenta a 5,2 procenta, dodává agentura AFP.

Louvre, založený roku 1793, má ve sbírkách kromě Mony Lisy, Venuše mélské či Niké Samothrácké například také slavnou malbu Svoboda vede lid na barikády od Eugèna Delacroixe. Ve stálých expozicích lze spatřit asi desetinu z několika desítek tisíc uměleckých děl, která instituce vlastní.

Video: Ekonom řekl, za co teď utrácet a kdy šetřit

"Přestaneme chudnout," řekl minulý měsíc v pořadu Spotlight ekonom Filip Matějka, podle něhož letos lidem začnou růst platy. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy