Macron mění vedení Louvru. Poprvé od roku 1793 muzeum povede žena

ČTK Kultura ČTK, AFP, Kultura
26. 5. 2021 13:41
Ředitelkou pařížského Louvru, jednoho z největších a nejslavnějších muzeí světa, se poprvé od jeho založení v roce 1793 stane žena. Čtyřiapadesátiletá Laurence des Carsová nyní ve francouzské metropoli šéfuje Musée d'Orsay, zaměřenému na impresionistické malíře.
Laurence des Carsová se vedení Louvru ujme 1. září.
Laurence des Carsová se vedení Louvru ujme 1. září. | Foto: Musée d'Orsay

Des Carsová vystudovala dějiny umění na Sorbonně, pracovala v Národním ústavu kulturního dědictví. Roku 1994 nastoupila jako kurátorka Musée d'Orsay.

Věnuje se umění z 19. a začátku 20. století, připravila výstavy o Gustavu Courbetovi, Édouardu Vuillardovi nebo básníkovi Guillaumu Apollinairovi. Podle agentury AFP je známá tím, že na výstavách zdůrazňuje společenskou tematiku.

Později byla součástí managementu organizace Agence France-Muséums, která dohlížela na vznik pobočky Louvru v arabském emirátu Abú Dhabí. Roku 2014 se stala ředitelkou pařížského Musée de l'Orangerie, tři roky nato převzala Musée d'Orsay, kde rozšířila výstavní prostor i divácké zázemí a kam za její éry začalo chodit víc mladých, doplňuje AFP.

Stejně tak prosazovala, aby Musée d'Orsay v restitučních sporech vrátilo díla kdysi ukradená nacisty. Instituce se takto mimo jiné vzdala malby nazvané Růžové keře pod stromy od Gustava Klimta, kterou roku 1938 pod tlakem vídeňských nacistů prodala původní majitelka předtím, než byla zavražděna v koncentračním táboře. Potomci její rodiny zažádali o restituci v roce 2019.

Des Carsová se v Musée d'Orsay také podílela na výstavě, která na příkladu děl od Théodora Géricaulta z 18. století po Henriho Matisse, jenž zemřel roku 1954, ukazovala, jak malíři v průběhu staletí znázorňovali černochy.

Vedení Louvru převezme 1. září po dosavadním řediteli, jímž je od roku 2013 sedmapadesátiletý Jean-Luc Martinez. Tomu se v posledním předpandemickém roce 2019 povedlo zvýšit návštěvnost na rekordních více než 10 milionů lidí ročně. Mandát už jednou obhájil, do třetího funkčního období v Louvru ale nenastoupí.

Ve středu změnu oznámila francouzská vláda. Na návrh ministryně kultury Roselyne Bachelotové-Narquinové prezident Emmanuel Macron jmenoval des Carsovou.

Ta má v plánu vytvořit deváté oddělení muzea, zaměřené na Byzanc a východní křesťanství. Také chce zatraktivnit Louvre pro mladé a zdůrazňovat aktuální témata. Podle Elysejského paláce byla "vybrána jako uznávaná kurátorka mezinárodního formátu".

Louvre, založený roku 1793, má ve sbírkách mimo jiné slavný portrét Mony Lisy, jejž vytvořil Leonardo da Vinci, malbu Svoboda vede lid na barikády od Eugèna Delacroixe nebo starořeckou sochu Venuše mélská. Ve stálých expozicích je k vidění zhruba desetina z několika tisíc uměleckých děl, která Louvre vlastní, doplňuje agentura AFP.

Muzea jsou ve Francii po mnoha měsících koronavirové uzávěry znovu otevřena od minulého týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy