ZUličníci mají mé sympatie, jako malý jsem zapálil stoh i les, říká jejich vypravěč Petr Čtvrtníček

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
2. 11. 2016 12:10
Pop-artový fotograf a street-artový umělec tvořící pod pseudonymem Matěj Dereck Hard vydává začátkem listopadu fotopříběh ZUličníci, určený především předškolním dětem. Knihy vznikly primárně pro šedesátku dětských domovů a pro desítku dětských nemocnic. Pro tyto charitativní účely je určeno 500 výtisků, které doputují k nemocným a znevýhodněným dětem symbolicky na Mikuláše. Dalších 500 kusů půjde do klasického prodeje, aby vydělaly na charitativní část produkce. Tváří celého projektu je herec Petr Čtvrtníček, jenž se zhostil role vypravěče, což má v tištěné knize speciální rozměr.
Foto: zulicnici.cz

ZUličníci ze stejnojmenné fotoknihy mluví lidskou řečí, ale lidí se straní a nazývají je Kazisvěty, protože mezi sebou válčí a chovají se špatně k přírodě. V každé městské čtvrti žije jen jedna rodina a ta má vždy kluka a holku.

„Když jsem byl malý, představoval jsem si, že takovíto panáčci žijí ve městech. Jsem s nimi tedy už od dětství, akorát se na to pak nabalilo, že jsem fanouškem komiksů a Star Wars. Takže výsledkem je kombinace mé původní dětské představy, toho, co jsem viděl v televizi, plyšových medvídků, malých zvířátek, jako jsou morčátka, a Ewoků ze šestého dílu Star Wars,“ popisuje pro Aktuálně.cz vznik podoby ZUličníků autor knihy Matěj Dereck Hard.

Postavičky ZUličníků vytvořil Jiří Propílek podle návrhů Matěje Rejla. „Postavičky jsem vyrobil podle fotografické předlohy z polyuretanu, kostru z kovu a vršek z plyše. Lze s nimi hýbat, aby se s nimi dalo rychle manipulovat před foťákem,“ popisuje Propílek své dílo. Práce mu trvala asi měsíc, čím menší postavička, tím složitější byla výroba, takže v podstatě nejtěžší bylo vytvořit plyšovou hračku nejmenší ZUličnice.

Velkým magnetem knihy je osobnost Petra Čtvrtníčka, jehož autor uvádí jako ústřední postavu. „V celém projektu má velmi důležitou roli, představuje profesora Víma, jenž je největší odborník na světě na tyto malé kreaturky a vypráví celý příběh.“ Po prolistování knihy čtenáři zjistí, že se Čtvrtníček vyskytuje pouze na prvním obrázku, navíc důmyslně namaskován.

„Ano, nechal jsem se vyfotit v tomto přestrojení a v této luxusní vile,“ popisuje svůj vklad do projektu sám herec. Na dotaz, zda to není málo, odpovídá: „A co jste čekali? Že tam budu na každé stránce místo těchto roztomilých stvoření? To by byla škoda.“

Účastí na projektu se mu prý splnil jeho 42 let starý sen stát se knižní postavou. „Navíc ZUličníci jsou mi velmi sympatičtí. Jako malý jsem býval uličník. I když my jsme tedy na vesnici žádné ulice neměli, zato příležitostí k uličnictví mnohem více než ve městě – protože podpalte ve městě stoh slámy nebo les, to se Pražákům nepoštěstí,“ dodává herec, jenž vyrůstal v Řeži u Prahy.

ZUličníci jedou vlakem.
ZUličníci jedou vlakem. | Foto: zulicnici.cz

Po úspěchu malých rozpohybovaných tvorů, ať již v podobě filmu Kuky se vrací, či Lichožroutů, se logicky vkrádá otázka, zda autor po fotoknize nepomýšlí i na film.

„Finančně náročná byla již tato kniha, film by byl ještě stokrát náročnější, takže na něj nepomýšlím,“ říká Hard. Nicméně v hlavě nosí audiovizuální aplikaci do tabletů a prodej hraček v podobě ZUličníků. Na tiskové konferenci mu Petr Čtvrtníček neformálně přislíbil, že by ZUličníkům v takovém projektu propůjčil hlas.

Srovnání s Kukym či Lichožrouty se autor brání. „Kuky je oživlá hračka, Lichožrouti jsou kreslení, ZUličníci mají být bráni jako živé kreaturky, které opravdu žijí mezi námi. Protože oni skutečně existují!" dodává Matěj Dereck Hard.

Herec Petr Čtvrtníček si knížkou ZUličníci splnil sen stát se knižní postavou. Na dotaz, zda byl uličníkem, vzpomínal, jak podpálil sud s asfaltem. | Video: Zuzana Hronová
 

Právě se děje

Další zprávy