Veletrh Svět knihy přišel o hlavní hvězdy, nepřijedou Alexijevičová ani Ulická

8. 6. 2022 13:29
Veletrh Svět knihy přišel o hlavní hvězdy, nepřijedou Alexijevičová ani Ulická

Na pražský veletrh Svět knihy nedorazí avizované hvězdy Ljudmila Ulická ani držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Pořadatelé to oznámili ve středu, den před začátkem akce. Devětasedmdesátiletá ruská prozaička a disidentka Ulická po zahájení ruské invaze na Ukrajinu odcestovala do Německa, kde nyní požádala o politický azyl. "Status žadatele ji neumožňuje vycestovat ze země," vysvětluje mluvčí veletrhu Pavla Umlaufová.

Čtyřiasedmdesátiletá bělorusko-ukrajinská autorka reportážní literatury Světlana Alexijevičová žije v Německu už třetím rokem. Nedávno byla hospitalizovaná a zdravotní stav jí neumožňuje dorazit do Prahy. Cenu Jiřího Theinera, kterou zde měla převzít, věnuje ukrajinské delegaci. "Ukrajina je dnes v čele boje proti zlu. A musí vědět, že jsme s ní," vzkazuje spisovatelka.

Veletrh Svět knihy potrvá od čtvrtka do neděle, na pražské Výstaviště dorazí hosté z 35 zemí. Kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce se akce tentokrát koná v prostoru za branou pod Maroldovým panoramatem. Nakladatelé budou mít stánky v montovaných halách a Křižíkově pavilonu, programové sály jsou přesunuté do stanů.

 

Právě se děje

Další zprávy