Ve finále Bookerovy ceny jsou čtyři debuty, Mantelová nikoli

ČTK ČTK
16. 9. 2020 9:25
Ve finále Bookerovy ceny jsou čtyři debuty, Mantelová nikoli

Mezi šestici finalistů prestižní knižní Bookerovy ceny se probojovaly čtyři prvotiny, ale nikoli favorizované romány zavedených autorů Hilary Mantelové, Anne Tylerové či Columa McCanna.

Mantelová se v červenci dostala do širšího výběru se závěrečným dílem trilogie o Thomasi Cromwellovi, za oba předchozí díly Bookerovu cenu získala. "Je to skvělý román, o tom není sporu, ale prostě tu byly lepší," cituje BBC jednoho z členů poroty Leeho Childa.

Díla šesti finalistů jsou tematicky rozkročená, vyprávějí o změnách klimatu, těžkostech života v Zimbabwe, demenci nebo vojačkách v Etiopii 30. let minulého století. Ani jeden z finalistů navíc nežije v Británii. Debutant Douglas Stuart sice pochází ze Skotska, ale trvale přesídlil do Spojených států. Avni Doshiová se naopak v USA narodila a nyní žije v Indii.

Ve výběru je dále etiopsko-americká autorka Maaza Mengisteová či oceňovaná zimbabwská spisovatelka Tsitsi Dangarembgaová. Šestici doplňuje Američanka Diane Cooková s románem The New Wilderness (Nová divočina) o útěku do posledního neposkvrněného kousku přírody a její krajan Brandon Taylor s příběhem z univerzitního prostředí Real Life (Skutečný život).

Vítěz bude znám 17. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy