James Bond nemůže být politicky korektní, říká Rushdie. Promluvil poprvé od útoku

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
16. 5. 2023 14:27
Světoznámý spisovatel Salman Rushdie poprvé od loňského útoku vystoupil na veřejnosti. Ve videovzkazu, který nahrál v New Yorku pro pondělní vyhlášení Britských knižních cen, mluvil o svobodě slova. Ta je podle něj ohrožená nejen na Východě, ale nově také v západních zemích, píše agentura AP.
Salman Rushdie přežil loňský atentát, přišel však o něm o zrak v jednom oku.
Salman Rushdie přežil loňský atentát, přišel však o něm o zrak v jednom oku. | Foto: The Bookseller,

Rushdie před devíti měsíci utrpěl vážná zranění, když jej muž v USA pobodal přímo na pódiu. V důsledku útoku spisovatel oslepl na jedno oko a má poškozené nervy na ruce. Útočník byl obviněn z pokusu o vraždu.

Toto pondělí romanopisec převzal cenu Freedom to Publish Award určenou těm, kdo se zasazují za svobodu slova.

"Žijeme v době, ve které jako nikdy za celý můj život nebyla v západních zemích svoboda slova a publikování ohrožená tak jako teď," pronesl Rushdie. Zmínil, že zatímco Rusko, Čína nebo v některém ohledu Indie mají s cenzurou dlouholeté zkušenosti, Západ byl donedávna liberální. To podle spisovatele nemusí vydržet věčně.

Konkrétně zmínil spory o vyřazování titulů z amerických školních knihoven nebo nová vydání knih, v nichž jsou zpětně upravovány a přepisovány pasáže, jež by mohly urážet některé skupiny čtenářů. V poslední době se takových úprav dočkala díla Roalda Dahla, Agathy Christie nebo Iana Fleminga. "Představa, že například James Bond by někdy mohl být politický korektní, mi přijde skoro komická. A myslím, že jí musíme vzdorovat," navrhuje Rushdie.

Podle něj by vydavatelé měli dovolit, aby "knihy odrážely dobu, ve které vznikly", řekl v pondělí. "A pokud je to pro někoho těžké přijmout, pak ať tu konkrétní knihu nečte a přečte si jinou," uzavřel spisovatel.

Britské knižní ceny, známé také jako Nibbies, uděluje odborný časopis The Bookseller v několika kategoriích. Hlavní ocenění za knihu roku toto pondělí získala naučná publikace Menopausing od Daviny McCall. V kategorii beletrie zvítězil fantasy román Babel napsaný Rebeccou Kuang.

Video: Skončil v roli černocha. Je to absurdní, korektnost je nepřítel umění, říká Sokol

Vydali jsme se směrem omezování umělecké svobody, řekl předloni v DVtv herec a režisér Ondřej Sokol. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy