Prestižní Bookerovu cenu získal skotský spisovatel Douglas Stuart

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 11. 2020 23:28
Prestižní literární Bookerovu cenu za letošní rok získal skotský spisovatel Douglas Stuart za svůj první publikovaný román Shuggie Bain. Pojednává o náročném dospívání chlapce v 80. letech ve skotském Glasgow.
Nominovaní autoři při slavnostním předávání cen vysílaném on-line ve čtvrtek večer z Londýna. Vítěz Douglas Stuart na snímku vlevo nahoře.
Nominovaní autoři při slavnostním předávání cen vysílaném on-line ve čtvrtek večer z Londýna. Vítěz Douglas Stuart na snímku vlevo nahoře. | Foto: ČTK

Bookerova cena, spojená s odměnou 50 tisíc liber, což je v přepočtu 1,47 milionu korun, je udělována od roku 1969. Zprvu byla určena spisovatelům z Británie a bývalých britských kolonií, od roku 2014 ji však může získat kterýkoliv autor románu původně napsaného anglicky.

Letos byl Stuart jediným Britem mezi šesti finalisty, jimž dominovali Američané.

Čtyřiačtyřicetiletý Stuart je módní návrhář žijící v New Yorku. Na svém debutovém románu, v němž čerpal ze své zkušenosti homosexuála vyrůstajícího v ekonomicky zpustošeném Glasgow za vlády premiérky Margaret Thatcherové, pracoval deset let. Příběh pojednává o vztahu mladého Shuggieho s jeho matkou alkoholičkou Agnes. Román autor věnoval své matce, která zemřela, když mu bylo 16 let.

"Má matka je na každé stránce této knihy. Bez ní bych tu nebyl a ani má práce by tu nebyla," uvedl Stuart a dodal, že jej výhra velmi překvapila. Dílo, jež bez příkras pojednává o chudobě, bylo přirovnáno k práci britského literárního velikána Charlese Dickense.

Předsedkyně poroty: Stane se to klasikou

Předsedkyně poroty, vydavatelka a editorka Margaret Busbyová vyjádřila přesvědčení, že se Shuggie Bain stane klasikou. Dílo nazvala intimním a poutavým, náročným, ale nadějným ohledáním vývoje Shuggieho sexuality a složitého, ale láskyplného vztahu mezi matkou a synem.

Na rozdíl od loňského roku, kdy si ocenění odnesly dvě autorky - Kanaďanka Margaret Atwoodová a Britka Bernardine Evaristová, protože porota se nedokázala shodnout na jediném vítězi, bylo letošní rozhodnutí poroty rychlé a jednomyslné. Busbyová uvedla, že porotci, mezi nimiž byli letos básník Lemn Sissay a autor akčních thrillerů Lee Child, při letošním výběru vítěze nepropadali hysterickým záchvatům.

Kromě Stuarta byli mezi letošními finalisty etiopsko-americká autorka Maaza Mengisteová (za dílo The Shadow King), oceňovaná zimbabwská spisovatelka Tsitsi Dangarembgaová (This Mournable Body), Američanka Diane Cooková (The New Wilderness) a její krajan Brandon Taylor (Real Life) či Avni Doshiová (Burnt Sugar), která se naopak v USA narodila a nyní žije v Indii.

Díla finalistů jsou tematicky různorodá, romány vyprávějí mimo jiné o změnách klimatu, rasismu a homofobii, těžkostech života v Zimbabwe, demenci nebo ženách v roli vojáků v Etiopii 30. let minulého století.

Vítěz letošní ceny byl oznámen při slavnostním ceremoniálu vysílaném on-line z Londýna. Vzdáleně se k akci připojili mimo jiné někdejší americký prezident Barack Obama a žena britského prince Charlese, vévodkyně z Cornwallu Camilla.

Obama ve videovzkazu ocenil sílu beletrie a poukázal na její schopnost přimět čtenáře, aby si představil, že je v kůži někoho jiného, a zároveň aby přemýšlel nad možnými řešeními komplexních problémů.

 

Právě se děje

Další zprávy