Přehledně: Vyjdou vzpomínky Woodyho Allena, kniha o Dylanovi nebo Karikův thriller

Kultura Kultura
18. 2. 2021 13:05
Vzpomínky filmaře Woodyho Allena, syna herce Alaina Delona nebo manželky čekisty, která zažila stalinské čistky ve vrcholné funkci i jako jejich oběť v lágru, vyjdou 18. března na Velký knižní čtvrtek. Akci pořádá síť Kosmas, nyní představila všech 12 titulů. V den Velkého knižního čtvrtka se jim bude věnovat streamovaná beseda, rozhovory s autory povede novinář Petr Vizina.
Obal knihy Checkpoint Charlie.
Obal knihy Checkpoint Charlie. | Foto: Argo

Iain MacGregor: Checkpoint Charlie

Z literatury faktu nabídne Velký knižní čtvrtek také Checkpoint Charlie od anglického knižního redaktora a spisovatele Iaina MacGregora. Přináší pohled na dějiny Berlínské zdi, především pak slavného hraničního přechodu Charlie, jenž se stal symbolem studené války.

"Výzkum mi trval tři roky. Dělal jsem rozhovory s více než 80 lidmi z východního i západního Německa, s Američany, Francouzy, Brity i sovětskými vojáky, s politiky, vojáky, špiony, utečenci, vězni, politickými vězni, s vězni svědomí, jejichž blízcí přišli při pokusu o útěk o život," vypočítal autor ve videozdravici, kterou pořadatelům Velkého knižního čtvrtka zaslal z Londýna.

"Zachytil jsem širokou škálu emocí od stavby Berlínské zdi v srpnu 1961 až do jejího pádu v listopadu 1989," avizuje.

 

Právě se děje

Další zprávy