Přehledně: Vyjdou vzpomínky Woodyho Allena, kniha o Dylanovi nebo Karikův thriller

Kultura Kultura
18. 2. 2021 13:05
Vzpomínky filmaře Woodyho Allena, syna herce Alaina Delona nebo manželky čekisty, která zažila stalinské čistky ve vrcholné funkci i jako jejich oběť v lágru, vyjdou 18. března na Velký knižní čtvrtek. Akci pořádá síť Kosmas, nyní představila všech 12 titulů. V den Velkého knižního čtvrtka se jim bude věnovat streamovaná beseda, rozhovory s autory povede novinář Petr Vizina.
Obal knihy Agnessa.
Obal knihy Agnessa. | Foto: Maraton

Mira Jakovenková: Agnessa

Do nabídky Velkého knižního čtvrtka budou dále zařazeny vzpomínky Agnessy Mironovové, ženy stalinského čekisty Sergeje Mironova, s nímž prožila 30. léta minulého století až do jeho zatčení. Pak strávila pět let v trestaneckém táboře.

V knize, kterou podle její výpovědi sepsala ukrajinská historička Mira Jakovenková, líčí vrchol tehdejší stalinské smetánky i absolutní dno gulagu. "Kniha tematicky spadá do korpusu ruské lágrové literatury, jež tematizuje vzpomínky, osudy obětí stalinských represí," popisuje překladatelka Kateřina Šimová. "V knize Agnessa je ve srovnání s těmihle texty hodně tematizovaná předlágrová zkušenost, kterou prošla po boku vysoce postaveného stalinského čekisty. Popisuje své přepychové rezidence, pobyty v přímořských letoviscích, kremelské večírky, aniž by nějak reflektovala to, co se děje za prahem jejího domu ve 30. letech, období největších stalinských čistek," líčí.

Mironovová se po zatčení ocitla v těch částech Kazachstánu, kde s manželem předtím působili na vysokých politických postech. "Asi bychom čekali vyznání hříchů či vyjádření lítosti nebo odstup a sebereflexi, ale nic takové v té knize není. Agnessa je hrdinka či spíše antihrdinka, která nereflektuje nic obecnějšího. Žije vlastní život, přijímá ho plnými doušky, dokáže najít cestu tam, kde jí život staví do cesty nejtěžší překážky, ale jsou jí cizí veškeré mravní imperativy," vysvětluje Šimová, proč bylo dílo kontroverzně přijato.

Čtenářům tak ani nebude jasné, zda Mironovová po zkušenosti z lágru přehodnotila postoj. "Možná ano, ale z knihy to nevyčteme. Samozřejmě se staví kriticky ke Stalinovi a stalinismu, ale je to všechno takové povrchní, nehluboké, to téma tam je úplně jinde. V jejím osobním prožitku, osobním životě a tím je ta kniha jiná a netypická pro tu ruskou lágrovou literaturu," upozorňuje Šimová. Publikaci vydá nakladatelství Maraton.

 

Právě se děje

Další zprávy