Podcast Na dotek: Holzmannův "přitroublý" humor je velmi sofistikovaný, říká Kolman

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
25. 11. 2020 18:00
S filozofem Vojtěchem Kolmanem o smíchu jako reakci na strach i podobnostech mezi filozofy a televizními komiky.

"Filozofie má, podobně jako humor, překvapit. I když určitě ne za každou cenu, měla by překvapit plodně," rýsuje docent staroslavné Univerzity Karlovy Vojtěch Kolman spojnici mezi myšlením a vtipem. Tedy mezi dvěma světy, které se protnuly v jeho nové knize nazvané Noc, v níž se pořádají medvědí hony na zajíce. Právě ji vydalo Argo.

Titul odkazuje k jednomu ze skečů populárního komika Felixe Holzmanna, který žil v letech 1921 až 2002 a své scénky obvykle zakládal na nedorozumění, jež pramení z odlišného chápání jazyka. Podle Kolmana právě komikova vystoupení dobře ilustrují, čím se zabývá filozofie.

Podcast s Vojtěchem Kolmanem si můžete poslechnout zde:

Stejně tak ovšem platí, že některé filozofické práce dosahují komického efektu svou komplikovaností. Byť bohužel nezáměrně. "Už kdosi přede mnou si všiml, že filozofické texty se v některých rovinách absurdity podobají textům komediálním," poznamenává Kolman.

Felix Holzmann, který se objevuje v Kolmanově filozofickém textu, pocházel z bilingvního prostředí česko-německé rodiny. K jeho poznávacím znakům patřil slaměný klobouček, brýle s kulatými obroučkami a zpěvavé protahování koncovek.

Jeho skeče měly obvykle podobu dialogu s někým "rozumnějším". Hereckým partnerem mu dlouhá léta byl účetní a rovněž příležitostný konferenciér František Budín. Později vystupoval s Lubomírem Lipským, Miroslavem Šimkem, ale také Karlem Gottem či Ivou Janžurovou.

Po komikově smrti se objevila dosud nedostatečně doložená tvrzení, že za druhé světové války sloužil v německé armádě a poté údajně strávil rok v sovětském zajetí.

Včera, dnes a zítra - scénka Felixe Holzmanna s Ivou Janžurovou.
Včera, dnes a zítra - scénka Felixe Holzmanna s Ivou Janžurovou. | Video: Supraphon

Holzmannův humor proslavily na přelomu 70. a 80. let zábavné pořady Československé televize, především známé Televarieté.

"Vtip může znamenat vhled, má vzbudit porozumění," připomíná autor knihy, v níž humor Felixe Holzmanna slouží jako úvod do filozofického myšlení. Nebo jej spíš dokresluje. "Může se to podařit, ale také nemusí, samozřejmě. Je otázka, jestli se to povedlo mé knize."

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je tentokrát filozof Vojtěch Kolman. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy