Podcast Na dotek: Na nejlevnějších kolech jsme dojeli do Íránu i Číny, říká Dejmková

Petr Vizina Petr Vizina
2. 12. 2020 18:00
S cestovatelkou Annou Dejmkovou o íránské pohostinnosti, po které se přibírá, i o cyklistice jako obraně proti kulturnímu šoku.

Než se rozhodla s přítelem vyrazit na kolech z Česka na první cestu k Baltskému moři, oba měli zkušenost s výlety tak do 30 kilometrů v jižních Čechách. Každá další cesta potom byla delší a náročnější.

O cykloputování po Turecku, Gruzii, Arménii, Kazachstánu i Číně vypráví dětská lékařka a cestovatelka Anna Dejmková v knize s podtitulem Na kole v hidžábu i v pyžamu, kterou vydal Kalich.

Podcast s Annou Dejmkovou si můžete poslechnout zde:

Lze se v ní dočíst třeba o způsobech, jakými si byrokracie podává ruku s technologiemi v Číně. Tam byli Dejmková i její přítel donuceni nastoupit do vlaku, který je provezl turistům zakázanou oblastí, v níž jsou "převychováváni" Ujgurové. Z okna viděli na dveřích jejich domů QR kódy s údaji o rodinách, aby policie měla přehled.

Přesto se podle cestopisu Dejmkové zdá, že svět, alespoň ten dosažitelný v sedle bicyklu, není tak špatným místem k žití. Oba čeští studenti se v něm nejčastěji setkávají s pohostinností, která má i nečekané podoby.

Proč autorka cestopisu čtenáře oslovuje tureckým akardaśím a co znamená v perštině při nakupování slovo tarof, se dozvíte z ukázky, kterou čte Eva Srpová.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes cestovatelka Anna Dejmková. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy