Piráti, astrofyzika, atentát na Heydricha. Co vychází na Velký knižní čtvrtek

Kultura Kultura
24. 3. 2022 8:52
Nové prózy Biancy Bellové a Jeana-Michela Guenassii, vzpomínky přírodovědce Davida Attenborougha či publikace o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vycházejí u příležitosti dnešního Velkého knižního čtvrtku. Prodejní akci už jedenáctým rokem pořádá síť knihkupectví Kosmas. V jeden den uvádí na trh očekávané tituly ve snaze více na ně upozornit a pomoct knihkupcům i nakladatelům.
Obal knihy Zaslíbené země.
Obal knihy Zaslíbené země. | Foto: Argo

Jean-Michel Guenassia: Zaslíbené země

Přes 14 tisíc výtisků bestselleru Klub nenapravitelných optimistů jen v Česku prodal spisovatel Jean-Michel Guenassia. Nyní na něj navazuje volným pokračováním nazvaným Zaslíbené země.

Hrdinovi Michelovi Marinimu už je 17 let, právě odmaturoval. Poflakuje se po Paříži, chystá se zapsat na univerzitu a hlavně se hledá. Chtěl by odjet za Camille, která žije v izraelském kibucu, nebo najít milou svého bratra, jenž se skrývá poté, co dezertoval z armády.

Téměř pětisetstránková próza, "intimní epopej o jedné generaci", se odehrává v pařížských klubech, autorově rodném Alžírsku v čase vyhlášení nezávislosti, ve Florencii, Tel Avivu, Petrohradu a také Praze. V překladu Ivety Šimpachové ji vydává Argo.

"Pokaždé, když jsem byl na nějakém veletrhu, při každém setkání v knihkupectví, se mě čtenáři ptali, co se stalo s Michelem, Igorem, Leonidem, Franckem, Cécile a dalšími. Částečně jsem věděl, co s nimi je, ale pokračování jsem napsat nemohl, protože mi něco chybělo. To něco muselo být stejně silné jako v Klubu nenapravitelných optimistů a našel jsem to až po deseti letech obrovské práce," vysvětluje Guenassia.

Novinku označuje za román o velkých utopiích 20. století, "o zklamaných snech, chuti či nemožnosti změnit svět". Podle něj bude srozumitelná i pro ty, kdo nečetli Klub nenapravitelných optimistů. "Je to také román o rodové posloupnosti, o tom, jak je složité mít děti v tak pohnutých dobách, o rozpadání rodin, o problémech, s nimiž se potýkáme, abychom nakonec žili šťastně v nepokojném světě," doplňuje.

Dvaasedmdesátiletý alžírský rodák vystudoval práva v Paříži, kde se živil jako advokát u odvolacího soudu. Později psal filmové scénáře nebo divadelní hry. Výrazněji na sebe upozornil roku 1986 později zfilmovaným detektivním románem Za sto milionů.

Na původním Klubu nenapravitelných optimistů pracoval šest a půl roku. Když jej roku 2009 vydal, obdržel za něj takzvanou malou Goncourtovu cenu. Guenassia byl v minulosti hostem pražského veletrhu Svět knihy, kde představil knihu Vysněný život Ernesta G. o revolucionáři Che Guevarovi. Takřka celá se odehrávala v někdejším Československu. Při psaní se však autor především inspiroval historickými událostmi a drobnostmi, které mu vyprávěli čeští emigranti žijící v Paříži. "Teprve pak jsem jel do Prahy a navštívil všechna místa, která jsem znal z vyprávění," řekl na veletrhu.

 

Právě se děje

Další zprávy