Piráti, astrofyzika, atentát na Heydricha. Co vychází na Velký knižní čtvrtek

Kultura Kultura
24. 3. 2022 8:52
Nové prózy Biancy Bellové a Jeana-Michela Guenassii, vzpomínky přírodovědce Davida Attenborougha či publikace o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vycházejí u příležitosti dnešního Velkého knižního čtvrtku. Prodejní akci už jedenáctým rokem pořádá síť knihkupectví Kosmas. V jeden den uvádí na trh očekávané tituly ve snaze více na ně upozornit a pomoct knihkupcům i nakladatelům.
Obal knihy Výpravy do divočiny.
Obal knihy Výpravy do divočiny. | Foto: Argo

David Attenborough: Výpravy do divočiny

Přes 400 stran čítá kniha pětadevadesátiletého britského propagátora přírodovědy, sira Davida Attenborougha, který jen kvůli seriálu Život na Zemi ze 70. let minulého století projel přes 2,5 milionu kilometrů a pro natočení nedávného dokumentu Dokonalá planeta pro změnu navštívil 31 zemí za šest let.

V publikaci nazvané Výpravy do divočiny vzpomíná na své začátky: jak se mu roku 1954 naskytla příležitost cestovat a hledat vzácná zvířata pro londýnské zoo. Expedici zachytil pro pořad Výpravy za zvířaty, jejž vysílala anglická BBC.

"Po druhé světové válce jsem se pokoušel pracovat ve vědeckých časopisech, což ale byla obrovská nuda. Pak jsem se pokoušel dostat do rádia, protože jsem televizi nikdy neviděl," vyprávěl před několika lety Attenborough ve švédské talkshow Skavlan. Přestože práci v rádiu nedostal, všimli si ho lidé z BBC. "Zeptali se mě, jestli bych nechtěl zkusit tuto novou věc, kterou spouštějí a která se jmenuje televize. Tak jsem řekl: 'Proč ne?' To bylo v roce 1952," dodal.

Attenborough a jeho kolegové postupně bydleli u domorodců, vypravovali se za mravenečníky velikými v Guyaně, varany komodskými v Indonésii nebo pásovci v Paraguayi. Zažili setkání s agresivními dikobrazy, divokými prasaty nebo dravými rybami. Knihu v překladu Jitky Jeníkové vydává Argo.

"Mladý Attenborough byl především velký dobrodruh, zároveň z předmluvy k revidovanému vydání jeho prvních deníků z cest je zjevné, že byl také velice ambiciózní. Měl velkou vizi, velký sen. Vizi zrealizoval a ze snu si udělal celoživotní náplň," řekla překladatelka při představení titulu. "Z deníků vychází jako obrovský milovník celé naší planety a přírody živé i neživé, vlastně všech tvorů, kteří ji obývají, bez ohledu na to, jestli plavou, lezou, mají dvě nohy, sto nohou nebo mluví. Zároveň má Attenborough úžasný smysl pro humor," dodala.

Autor je navzdory vysokému věku stále aktivní, vloni ve videotéce Apple TV+ uvedl film nazvaný Rok, který změnil Zemi. V něm pozoroval, jak se na životním prostředí podepsal první rok pandemie koronaviru. V průběhu nejtěžších měsíců klesl hluk z dopravy, moře i vzduch byly čistší, v některých oblastech Asie až o 70 procent, říká ve snímku.

 

Právě se děje

Další zprávy