Piráti, astrofyzika, atentát na Heydricha. Co vychází na Velký knižní čtvrtek

Kultura Kultura
24. 3. 2022 8:52
Nové prózy Biancy Bellové a Jeana-Michela Guenassii, vzpomínky přírodovědce Davida Attenborougha či publikace o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vycházejí u příležitosti dnešního Velkého knižního čtvrtku. Prodejní akci už jedenáctým rokem pořádá síť knihkupectví Kosmas. V jeden den uvádí na trh očekávané tituly ve snaze více na ně upozornit a pomoct knihkupcům i nakladatelům.
Obal knihy Opona.
Obal knihy Opona. | Foto: Druhé město

Ondřej Hübl: Opona

Majitel firmy zabývající se umělou inteligencí objedná u cestovní agentury rodinný zájezd do doby nejtužšího stalinismu, aby "vyléčil" svou dceru z levičáctví. Odjíždějí do východního městečka obydleného pouze herci a komparzisty. Ve thrilleru reklamního textaře a spisovatele Ondřeje Hübla se však hra na 50. léta minulého století s politickými procesy, kolektivizací a otrockou dřinou v dolech zamotá.

Jedná se o druhou knihu autora, který debutoval před pěti lety sbírkou povídek Hod mrtvou labutí. Podle ní s režisérem Miroslavem Krobotem napsal televizní seriál Zkáza Dejvického divadla.

Novinka vznikala v době pandemie původně jako scénář třídílné minisérie, kterou měl natočit Jiří Strach. "Ta se ale v tuto chvíli netočí a kdo ví, kdy bude, tak jsem se příběh rozhodl nejprve vydat jako knihu," uvedl Hübl pro server iDnes.cz. Román vydává nakladatelství Druhé město.


 

Právě se děje

Další zprávy