Knihkupectví nemohou čekat na poslední vlnu. Nakladatelé napsali Babišovi

Kultura Kultura
25. 3. 2020 9:53
Čeští nakladatelé a knihkupci zaslali dopis premiérovi Andreji Babišovi z ANO, kterého žádají o plnou náhradu škod způsobených krizovými opatřeními. "Hrozí nenávratné zhroucení českého knižního průmyslu s nevyčíslitelnými celospolečenskými důsledky," varují signatáři.
Pohled do skladu Euromedia Group, která knihy vydává, distribuuje a prodává v síti prodejen Luxor.
Pohled do skladu Euromedia Group, která knihy vydává, distribuuje a prodává v síti prodejen Luxor. | Foto: Lukáš Bíba

Otevřený dopis se včerejším datem odeslání podepsali ředitelé největších českých soukromých vydavatelů knih Euromedia Group a Albatros Media, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka, ředitel nakladatelství Argo Milan Gelnar, jednatelé distribucí jako Kosmas či Pemic Books nebo šéf knihkupeckého řetězce Jan Kanzelsberger.

Signatáři zdůrazňuji, že ctí a oceňují opatření, kterými se vláda snaží zabránit pandemii koronaviru, a připomínají, že stát jim v minulosti vyšel vstříc, když od roku 2015 snížil DPH na knihy z 21 procent na 10 procent. Nyní ale hrozí zhroucení maloobchodní sítě a s ním také pestrého knižního trhu.

"Na vitalitě knižního průmyslu jsou v naší republice závislé desetitisíce lidí, autory a překladateli počínaje, knihkupci a redaktory konče. My, nakladatelé, distributoři a provozovatelé knihkupeckých sítí cítíme nejvyšší míru zodpovědnosti za záchranu pracovních míst, která jsou nezanedbatelnou součástí české ekonomiky," uvádějí signatáři, podle nichž se ani s otevřením knihkupectví trh hned nevrátí na předkrizové hodnoty.

"Start bude trvat měsíce, neboť obavy a opatrnost společnosti budou mít vleklý charakter a knihy nebudou vyhledávanou komoditou pravděpodobně dříve než na Vánoce. V takovém stavu ovšem hrozí absolutní zhroucení knižního průmyslu," obávají se signatáři, podle nichž by se společenské škody takového zhroucení "daly jen těžko vyčíslit".

Zástupci knižního trhu proto žádají premiéra Andreje Babiše z ANO, aby podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení mohli "požádat o plnou náhradu škody způsobené v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními, a to dříve, než budou jejich následky likvidační".

Premiérovu reakci Aktuálně.cz zjišťuje.

Český knižní trh podle zatím poslední zveřejněné zprávy Svazu českých knihkupců a nakladatelů v roce 2018 narostl o tři procenta na 8,3 miliardy korun. Knihkupectví v celé republice jsou z rozhodnutí vlády uzavřena necelé dva týdny.

Nelze čekat na poslední vlnu

Samostatné vyjádření ve středu odpoledne zaslal Václav Kadlec, ředitel Albatros Media, která jen za březen očekává výpadek tržeb v řádu desítek milionů korun. Většina pracovníků firmy pracuje v režimu home-office, Albatros pro ně a jejich blízké zakoupil respirátory.

"Provozovatelům kamenných knihkupectví jsme nabídli odklad úhrady faktur o 30 dní. Autorům, překladatelům a dalším našim partnerům jsme zaslali ujištění, že budeme vůči nim i nadále plnit své závazky," vypočítává Kadlec, podle nějž Albatros odsunul vydání téměř poloviny novinek plánovaných na duben a květen, zredukoval výdaje na marketing nebo IT a pozastavil některé projekty.

Protože jedinými většími odběrateli knih Albatrosu ale zůstaly e-shopy, které tvoří zhruba 20 procent tržeb, firma každým dnem přichází o peníze. "Budoucnost knižního trhu je závislá na tom, aby k otevření knihkupectví došlo ihned poté, co bude rozhodnuto o uvolňování dosavadních opatření. Knihkupectví nemohou čekat na poslední vlnu, ale musí být součástí vlny první, jinak hrozí jejich nenávratný konec," apeluje Kadlec, podle něhož bude budoucnost knižního trhu záviset na rychlé a účinné pomoci od státu.

"Měla by mít formu rychlé přímé finanční podpory dotčeným subjektům a po odeznění krize například zařazením knih do nulové sazby DPH, jak je to běžné v řadě vyspělých zemí, například v Anglii nebo Itálii," dodává Václav Kadlec.

Podpořte nezávislou scénu

Prohlášení k situaci ve středu okolo poledne vydala rovněž platforma Knihex, která pořádá stejnojmenné komorní knižní veletrhy a sdružuje nezávislá knihkupectví jako pražský Přístav či malé nakladatele typu Rubata, Trystero nebo Wo-men.

Podle jejich společného vyjádření malá knihkupectví nedisponují dostatečnými finančními rezervami a jejich přežití je ohroženo. "Čím déle budou opatření trvat, tím více bude ohrožena nezávislá knižní scéna. Tento kulturní segment zahrnuje jednak stovky lidí, kteří často živoří na hranici životního minima, snaží se ustát nerovný boj s velkými nakladatelskými domy a prodejními sítěmi a i přese všechny těžkosti pečlivě připravují, vydávají a prodávají kvalitní a hodnotnou literaturu, která diverzifikuje knižní nabídku a tím nabízí i možnosti edukace širokým vrstvám obyvatel napříč regiony," uvádí dopis.

Knihex proto apeluje na čtenáře, aby ve stávající čtenáře nakupovali knihy přímo přes e-shopy nakladatelství.

 

Právě se děje

Další zprávy